01.12.2016 | 0:01
Обединените патриоти не се отказват да пробват с ново правителство
ГЕРБ не подкрепи увеличението на пенсиите, защото там няма комисиони, заяви В.Симеонов

Обединените патриоти няма да се откажат да съставят експертен кабинет, ако получат мандат от президента, дори шансът да е само 1 процент. ГЕРБ говорят неистини. Това обявиха от Патриотичния фронт (ПФ), след като се разбра, че ГЕРБ няма да ги подкрепят за кабинет. ГЕРБ промени позицията си заради различия при второто четене на бюджета на ДОО. ПФ настояваха и внесоха предложения между двете четения за по-високи минимални пенсии през идната година – 300 лева или 200 лева и преизчисляване на старите пенсии. БСП ги подкрепи за втория вариант.

„На всички нас е ясно, че за пореден път има някаква промяна в генералната линия на ГЕРБ, нищо ново“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който вчера дори заяви, че би поканил няколко от министрите в оставка да останат в новия кабинет.

Според него по никакъв начин предложенията им за пенсиите не могат да бъдат повод за кардинални решения на ГЕРБ. Той припомни, че за разлика от бюджетите за 2015 и 2016 г., този за идната година не е бил обсъден с партньорите от мнозинството, а „изсипан изневиделица отгоре“.  На второ място Симеонов обърна внимание на днешното решение на МС за отпускане на допълнителни 1 млрд. лв. за саниране на жилища, вместо да бъдат осигурени около 800 млн. лв. за най-бедните пенсионери.

„Могат да бъдат извършвани подаръци под формата на 1 млрд. лв. като саниране на апартаменти, при пенсиите, за разлика от санирането, няма комисиони“, възмути се съпредседателят на ПГ на ПФ. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пък допълни: „ГЕРБ се напъна и роди няколко неистини“. По думите му не било вярно, че те искат повишение на всички минимални пенсии в т.ч. и за хората, които не са учили и работили. Бюджетът също нямало да бъде взривен, защото има 1 млрд. излишъци в него. Той напомни приоритетите в подписаната преди две години управленска програма, сред които е устойчиво нарастване на доходите и пенсиите, съобразено с темповете на икономическия растеж.

„Кога е нарушение на добрия тон – когато някой внася бюджет, без да ти го представи и смята, че си машинка за гласуване, или когато си се възползвал от правилника на НС и си внесъл съответните поправки?“, попита заместник-председателят на НС.

Каракачанов заяви, че не приемат опита на ГЕРБ да се измъкне от вчерашните обещания. Вчера лично премиерът Бойко Борисов заяви, че дължи на ПФ същата подкрепа, която и те дадоха при съставянето на второто му правителство – за определени политики. „Подкрепата за ГЕРБ пада и в следващия парламент ще последва съдбата на НДСВ, което бе принудено да участва в тройна коалиция с БСП и ДПС“, предупреди пък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, като част от коалицията „Обединени патриоти“.  Те отхвърлиха и подозренията на лидера на БСП Корнелия Нинова за задкулисни договорки и за това, че не са се разбрали с ГЕРБ за постове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране