12.09.2016 | 20:12
Обират показно луксозни бутици в центъра на София
Нито един обир досега не е разкрит въпреки записите от камерите

Магазини за луксозни стоки и висша мода, разположени в самия център на София, са станали обект на серия грабежи, от които до момента нито един не е разкрит.

Последната кражба е направена на метри от президентството – на ул. „Съборна“, на 9 септември, оплака се пред bTV Милена Ибришева, представител на световна верига магазини за луксозни обувки, облекла и аксесоари от световни марки. Обирът е извършен за 13 секунди, като закаленото стъкло е разбито със специален уред. Откраднати са 29 артикула за близо 60 хил. лв. Крадците са откраднали дрехите направо със закачалките и са вървели с тях из центъра на София, без никой да ги спре. bTV пусна и видео от камерите в магазина, на които се виждат две лица с качулки, които действително крадат за секунди рокли и обувки.

Магазини от веригата са атакувани и през деня, продавачите са задържани от мъже с качулки, разказа още Ибришева. Тя добави, че е имало грабежи дори в 7 вечерта, когато в центъра на София има страшно много хора. Грабителите влизали, задържали продавачките в сектор, в който не могат да натиснат паник бутона, взимали стоката в предварително подготвени сакове, прибирали и парите и изчезвали. Имало дори кражба в 2 ч. на обяд в магазин на бул. „Витоша“. Престъпникът влязъл, застанал зад касата, взел парите и изчезнал. Според Ибришева продавачките вече идвали със страх на работа.

За година и половина са извършени общо шест обира, а откраднатите стоки са за 100 хил. лв., уточни тя. При това ставало дума за щети само от стока. Допълнително били грабежите, при които са взети пари от касите, както и разходите да се оправят и ремонтират магазините след нападенията. За всеки един от случаите е подадена жалба и са образувани досъдебни производства, но задържани и до момента няма. Едно от разследванията било дори прекратено. Кражбите са изключително нагли, като се има предвид, че магазините са разположени в места с огромна концентрация на камери.

На въпрос дали не подозират, че точно тяхната верига е обект на грабежи и кражби, Ибришева каза, че е сигурна, че и много други магазини са пострадали, но при тях се усещало повече, защото имали 40 бутика. „Сигурно тези с по един-два магазина махват с ръка и отминават, докато при нас си личи много“, добави тя. Бутиците имали охранителна фирма, но и тя не можела да реагира за 13 секунди. На въпрос дали не трябва да предприемат драстични мерки и например да сложат решетки, Ибришева заяви, че те имали договори със световните модни централи, които имат изисквания към витрините. „Не мога да им обясня, че трябва да слагам решетки в центъра на столицата. А и сградите са паметници на културата и едва ли ще ни разрешат“, добавя тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране