15.06.2016 | 16:38
Очите ще живее, вече диша сам
Непосредствената опасност за живота на Димитър Желязков е отминала

Раненият при престрелката в Слънчев бряг Димитър Желязков-Очите вече не е на командно дишане. Цялостното му състояние се подобрява. Вчера стана ясно, че се oчаква днес соченият за наркобос да дойде в съзнание, след като бургаските лекари са извадили всички 5 куршума от тялото му. Очите беше държан в медикаментозна кома в продължение на седмица, заради тежкото му състояние след екшъна в заведение „4you“, при който бе ранен още един човек от неговата група, а друг беше убит.

Непосредствената опасност за живота на Димитър Желязков е отминала, съобщиха от бургаската болница. До този момента лечението на Очите е струвало 24 000 лв. Лекарите са категорични обаче, че никой не е оказвал натиск върху тях на Желязков да се обърне специално внимание.

Митьо Очите се събуди от дълбоката медикаментозна кома и буквално се върна от „оня свят“ рано сутринта. Той отвори очи и вече е в съзнание. Няколко часа по-късно са били изключени апаратите за изкуствено дишане и Желязков е поел първата си глътка въздух сам. Това е станало поетапно, като още вечерта във вторник медиците са предприели спиране на част от медикаменти, които са го държали в безсъзнание.  „В началото пациентът беше объркан и леко дезориентиран, което е съвсем нормално за състоянието в което се намира. Постепенно започна да осъзнава, че е в болница и че е пострадал. Вероятно си е спомнил и престрелката. Очакваме всеки момент да осъществи и вербална комуникация“, коментира по обед лекар, който е част от лекуващия екип.

Медиците са взели решение да събудят Очите, след като в продължение на 48 часа той е показал относително стабилно състояние и дори е отчетено леко подобрение.  Опасността за живота му обаче остава. Към момента всички показатели на кръвната картина му картина, като хемоглобин, урея, креатинин, левкоцити са сравнително добри и без драстични колебания. Последните изследвания показват, че Очите ще живее, но го чакат месеци на дълго и тежко възстановяване.

Несебърският бос буквално възкръсна, след като прекара повече от шест денонощия в дълбока кома и претърпя три изключително сложни и дълги операции. След кървавата престрелка той бе улучен с пет куршума и надупчен като решето. Вътрешните му органи – бял дроб, пикочен мехур, тънки и дебели черва, са били разкъсани на парчета. Първите три дни бяха изключително критични и никой не вярваше, че Очите ще оживее. Няколко пъти дори бе пуснат слух, че той е издъхнал. Дори лекарите, които се бореха денонощно да го спасят, признаваха, че състоянието му е несъвместимо с живота. Събуждането на известния пациент е равносилно на медицинско чудо. Близките му, които очакваха всеки момент да се случи най-лошото още не могат да повярват.

Според лекарите, организмът на Очите се е оказал изключително здрав и силен. Това се е оказало изключително важно, за да успее да се пребори за живота си.  От фаталната нощ на 8 юни, когато бе прострелян до сега на Димитър Желязков са били прелети над 100 сака чужда кръв и плазма. Лекарите продължават да следят ежедневно за опасността от инфекции, тромби и белодробна емболия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране