04.05.2017 | 14:14
Официално: Бойко Борисов отново е премиер
Със 133 гласа „за” лидерът на ГЕРБ беше избран за следващ министър-председател

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше избран за следващ министър-председател. С 133 гласа „за”, 100 „против” и нито един въздържал се, народните представители одобриха кандидатурата му за премиер. При второ гласуване депутатите се произнесоха и за предложената структура на кабинета. Тя беше подкрепена от 134 депутати, а против бяха 101. Персоналният състав на новото правителство беше подкрепен от 133 народни представители, „против” гласуваха 101, а въздържали се нямаше. След резултатите министър-председателят и новите министри положиха клетва.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи официално в парламента състава на третия си кабинет. По предложение на ГЕРБ тържественото заседание се излъчва пряко по БНТ и БНР. Пред депутатите Борисов заяви, че основната мисия на новото правителство ще бъде подобряването на качеството на живот на българите. “Наше общо разбиране е, че страната ни и нейните граждани се нуждаят от отговорно управление. По волята на българския народ, ГЕРБ и коалиция “Обединени патриоти” поемаме отговорността за управлението в следващите 4 г. Намираме се в исторически момент за света и за Европа – политическа несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона, предизвикателства пред сигурността, надмогване на партийния егоизъм”, каза бъдещият стар премиер.

По думите му в името на българите ГЕРБ и Патриотите са преодолели различията си по много въпроси и са постигнали съгласие по основните приоритети на кабинета. “Ще провеждаме политики за увеличаване на доходите на гражданите. Обещаваме 120 млрд. лв. БВП в рамките на мандата, 650 лв. минимална заплата, 1500 лв. средна заплата, дай, Боже, и повече. Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен”, обеща Борисов.

Той обяви, че подобряване на здравето на нацията и образованието ще са  стратегически приоритети за управлението. “Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система. Ще поставим образованието като стратегически приоритет. Ангажираме се с увеличаване на инвестициите и увеличаването на бюджета за образование и ежегоден ръст на средствата за наука“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Той обяви още, че ще предложат нов антикорупционен закон, който ще създаде единен антикорупционен орган. Освен това ще вземат мерки срещу бавното правосъдие и  ще продължат с активни мерки в борба с контрабандата. “Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура. Това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия“, заяви още Борисов. Той уточни, че правителството поема ангажимент за доизграждането на АМ „Хемус“, АМ „Струма“, АМ „Калотина-София“, Южната дъга, разширението на метрото в София и други.

„Ще предприемем всички мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и да ограничим битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населените места на страната, ограничаването на нелегалната миграция и защита на националните ни граници, които са наш основен приоритет”, подчерта Борисов.

Преди това лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи биографията на Бойко Борисов.

“Отговорността е огромна, но съм сигурен в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България. Вярвам, че заедно с МС и парламентарната подкрепа, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни и ще се движим в единствения път – европейския“, заяви Цветанов.

След представянето на кабинета започнаха изказванията на лидерите на всички партии. Корнелия Нинова заяви, че БСП ще гласува против правителството по три причини.
От ДПС също казаха, че няма да дадат подкрепа за кабинета, защото от предишния им мандат се е видяло, че подобни коалиции не са стабилни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране