28.06.2017 | 14:42
Официално: Вижте разликите в идентични храни, продавани у нас и в Западна Европа
Западните концерни произвеждат стоки менте за „прасетата“ от Източна Европа

Има разлики между идентични продукти, продавани на българския и европейския пазар. До този извод достигна проверката на Българската агенция за безопасност и храните. Тя включваше изследване в три етапа на 31 еднакви стоки, закупени у нас и от магазини в Германия и Австрия. Това са шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни, закупени от магазини на 3 големи вериги.

“Има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар”, заяви пред NOVA заместник-председателят на БАХБ д-р Любомир Кулински.  “Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, допълни той. Проверката имаше три етапа – сравнителен анализ на изписаното върху етикетите съдържание, проверка на вкуса и мириса и физикохимично изследване на фактическите разлики в състава на идентичните продукти.

Разлики бяха открити и на трите етапа.

В някои от продаваните у нас колбаси има повече вода е станало ясно след физикохимичния анализ. По-рано този месец земеделския министър Румен Порожанов оповести, че вкусовата проверка е установила други несъответствия. Вкусът на мляко в сиренето, продавано в западните магазини, е бил далеч по-ясно изразен. Днес от БАБХ оповестиха, че при много от изследваните идентчни млечни продукти е установена разлика в съдържанието. Същото е и при шоколадовите изделия.

При анализът на етикетите пък е било установено разминаване при детските храни, както и че в безалкохолни напитки, продавани в България, захарта масово се заменя с иноглюкоза. За последното потвърди днес и зам.председателят на БАБХ. От агенцията също така са установили, че някои енергийни напитки у нас се продават със занижено съдържание на кофеин.

“От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, обобщи д-р Кулински. Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп, показала още проверката на БАБХ. На базата на официалните данни България и други европейски страни могат да сезират Европейската комисия заради разликата в качеството при идентични продукти.

Кулински уточни, че изводите не означават, че изследваните продукти са опасни за здравето.

“Храните са абсолютно безопасни, те дори са коректно етикетирани, въпросът е защо има разлика в етикета на сходни продукти”, подчерта зам.председателят на БАБХ. По-късно на брифинг в Министерски съвет Румен Порожанов разкри, че много от изследваните продукти също така са необяснимо по-скъпи у нас.

Такъв е случая при 16 от 31 артикула. „Най-фрапантни са 2 вида детски пюрета. За единият – цената е с около 90% по-висока, а другият – 107%. По-високи цени в рамките на диапазон между 20% и 70% наблюдаваме и при млечните продукти, определени сирена и шоколадови продукти”, заяви Порожанов.

“Колкото и да е необяснимо на пръв поглед, разликите в цените не са незначителни. Те не са 5 или 10%, които биха се обяснили с транспортни разходи”, разкри Порожанов. По думите му, България ще представи официалната си оценка пред европейските институции, където очаква подкрепата на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Полша, Чехия). Сходни проверки в тези държави също установиха разлика в качеството на идентични продукти, продавани на Запад.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране