26.04.2024 | 12:01
Олигархът Георги Гергов налива 7 млн. лв. в политическия стартъп на Ваня Григорова?
Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал

Новата лява коалиция „Солидарна България“, председателствана от Ваня Григорова, ще получи мощно финансиране за участието си на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. В него влизат три формации – „Изправи се.Бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“. Извън обединението по разбираеми причини от личностен характер остана единствено партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

Коалицията има амбицията да вкара депутати в следващия парламент. Както е известно, „партийното строителство“ у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден стратегически инвеститор, клас “А”. Такъв явно вече е осигурен.

„Още преди месец Ваня Григорова уверяваше своите поддръжници, че няма да има финансови проблеми по време на предизборната кампания. Според думите й голям български бизнесмен ще й налее 7 милиона лева, без да иска нищо в замяна. Тя не е споменавала името на баровеца, който ще плати масрафа, но всички се досещат кой е той – Георги Гергов“, пише в. “Уикенд“, като се позовава на активист от софийската организация на БСП.

Самочувствието, че може да се превърне в сериозен политически играч, Ваня Григорова придоби по време на местните избори миналата година, когато неочаквано стигна до балотаж с кандидата на ППДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев. Само 5 хиляди гласа не й достигнаха, за да стане кмет на София. Тя влезе в Общинския съвет, но явно вече е решила, че може да прескочи от местната в националната политика.

Новата коалиция създава сериозно напрежение в БСП, тъй като може да разпилее левия вот и това да се отрази негативно на столетницата.

Преди последните парламентарни избори, проведени през пролетта на миналата година, Корнелия Нинова посочи Георги Гергов като спонсор на провалилата се тогава коалиция „Левицата“. Затова никак не е изключено той да е маститият олигарх, който ще даде пари за новия ляв политически стартъп. През 2021 година червеният олигарх с десни приятели бе изключен от БСП заради уронване на престижа на партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране