17.04.2016 | 20:19
Орешарски припозна като свои видимите резултати на ГЕРБ
Въпросът #Кой е метафора, не можах да го разбера

Винаги има бизнеси, които са по-приближени на властта. Най-голямата гордост на кабинета „Борисов 2“ – добрата събираемост на приходите – се дължи на мерки, взети в моя мандат. 

Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски по БНТ. Мерките, които предприехме в моят мандат, дават видими резултати. Краткият мандат не позволи да ги видим още тогава“, каза той.

„Защо не го правиха в първия мандат, ако толкова добре събират приходи? През първия мандат на Бойко Борисов слабата събираемост беше един от основните проблеми“, мотивира се Орешарски. Според него страната е в „начален етап на дългова спирала“.

„Винаги една част от новите дългове служат, за да се погасяват стари дългове. Една част са за покриване на дефицити. Ние сме в начален етап на дългова спирала. Това е малка утеха. Веднъж като се влезе, много трудно се излиза. Най-лошото, което може да е случи, е като в Гърция. Все още не сме пред тази угроза. Истинският проблем ще го усетят някой от следващите кабинети“, обясни Орешарски.

На въпрос за милиардите заеми, които са взимали по време на неговото управление, той отговори, че това е било нужно, за да се погаси фермерският дълг на министър Дянков и да се финансира дефицита за 2014 г.

„Не може да се отсече отведнъж нито дефицита, нито взимането на заеми. Трябва да се обслужват дълговете. Това трябва да става плавно с програма, в рамките на няколко години. Не виждам точно това в момента. Виждам ескалация на взимането на заемите, а не плавно намаление до установяване на балансиран бюджет и преустановяване на взимане на заеми, които да харчим – по-скоро заеми, с които да обслужваме старите“, каза още Орешарски.

По думите му не е хубаво да има предсрочни избори твърде често, но ако едно правителство има затруднения, е по-добре да има нови избори.

Въпросът #Кой е една метафора, никога не съм го разбирал в неговата същност, какво точно се имаше предвид“, каза още Орешарски. Преди 3 години този въпрос съм го изяснявал нееднократно. Беше политическо решение. А какви да бъдат назначенията на един премиер-експерт? Да събере състуденти, приятели от квартала? Двете партии, които подкрепят кабинета, е нормално да номинират свои представители. Такъв представител беше и Делян Пеевски. Той беше депутат, влиятелен при това, от едната партия“, обясни бившият премиер.

Той отказа да отговори на въпроса дали ще се кандидатира за президент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране