19.06.2015 | 9:48
Оставка или бой по Иван Искров?
Парламентът очаква днес управителят на БНБ да обяви решението си
Управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент да подаде оставка на 19 юни, ако не го направи лично ще го набия, каза на 4 юни Менда Стоянова. Условието за оставката е до днес – 19 юни, да има политически консенсус около фигурата на следващия управител.Консенсус няма, има 4 номинацииВ неформален разговор Искров заявил на председателя на бюджетната комисия Менд Стоянова, че в момента, в който бъде внесена и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката – т.е. условието е спазено.  “С него определихме дата 19 юни, ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ”, пошегува се на 4 юни Стоянова.

Днес по БНР тя изрази надежда, че Искров ще спази обещанието си.  Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани – когато има стартирана процедура и воля за избор на нов председател на БНБ, той да си подаде оставката, каза Менда Стоянова.  Веднага след анонса да чакаме оставката му на 19-и, Иван Искров каза, че никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от негово име.

“Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка”, заявиха от пресцентъра на БНБ в официално съобщение на 4 юни.

Иван Искров твърдеше, че е готов да подаде оставка още в края на юли миналата година, когато започна кризата с КТБ, защото не искал да става жертва на политически спекулации. Той обяви, че чака само да бъде посочен негов наследник на поста. През това време управляващите многократно го призоваваха да се оттегли, но гуверньорът заяви, че оставка подава човек, който се чувства гузен, а той не е такъв.”В никакъв случай не искам да обвинявам г-н Искров директно, защото съм убедена, че нито по закон, нито формално той носи някаква вина за фалита на КТБ, но смятам, че като гуверньор на централната банка той е допуснал по един или друг начин фалита. Мисля, че това е достатъчно, за да си подаде оставката един гуверньор”, каза днес Менда Стоянова.Процедурата за избор на нов управител на БНБ е стартирана и името ще бъде известно най-късно до 10 юли. Ако Искров не подаде оставка, новият гуверньор ще трябва да изчака до 10 октомври (когато изтича мандатът на сегашния управител), за да заеме поста, поясни Стоянова. Негово е решението кой ще предложи за подуправител на банката с ресор “Банков надзор”.

Делото за фалита на КТБ

Делото за фалита на КТБ започва днес в Софийския апелативен съд. То ще се гледа от съдиите Светла Божкова, Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева, чиито имена бяха изтеглени в присъствието на медиите.

Делото стига до втора съдебна инстанция заради датата, която съдия от СГС посочи като начална за нейната неплатежоспособност –  6 ноември 2014 година, когато беше отнет лицензът на банката. Срещу тази дата възразяват прокуратурата, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ. Те смятат, че фалитът трябва да тече от 30 септември, когато одитен доклад установи, че капиталът на банката е отрицателен. Срещу решението на Софийския градски съд възразява и банкерът в изгнание Цветан Василев.

4 коментара

  1. Вива каза:

    Извинявайте, ама какви оставки очаквате? Искров дори официално изявление направи, че приказките на Менда са само спекулации и опит за натиск, така че да си намърдат по-бързо Димитър Радев на чело на БНБ. Тогава точно като се изцепи Менда, Радев беше единствен кандидат и се надигаха мнения, че има нещо гнило и че мачът вече е свирен. Менда просто искаше да натисне Искров да си хвърли веднага оставката, за да може да кажат, че трябва веднага да се избере Радев, защото няма кой толкова спешно и веднага да поеме БНБ.

  2. Чери каза:

    То даже на шега не прилича, ама хайде. Какъв е зорът незнам за 20 дни 🙂 Сигурно да си вкарат по-бързо новия човек.

  3. Тремор каза:

    Съгласен съм с позицията на Искров, че трябва да се оттегли едва след като бъде избран нов гуверньор на БНБ.

  4. Стенли каза:

    Какво толкова се разбързаха? Обещал бил… То да обещаеш не е като да дадеш. А и Менда какво се запени пак? Ако вече са се разбрали за Радев, за какво тогава беше целия този цирк с 4-мата кандидати?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране