12.12.2023 | 22:56
От „Alibaba” до площада в Ямбол: Дядо Коледа поскъпна от 1 452 лв. на 62 472 лв.
Миналата година Ямбол влезе в националните медии покрай светещата комета, която струваше 82 392 лева

В Ямбол тържествено запалиха светлините на коледната украса. Новите елементи, поръчани от Общината са на обща стойност 92 280 лв. Най-големият и скъп артикул е фигура на седящ Дядо Коледа, за който Общината е платила на варненската фирма „Призма Лайт Про” 62 472 лв. Същата инсталация в Китай, в онлайн магазина Alibaba.com, се предлага на цена от 800 долара или 1 451,86 лева.

В непосредствена близост до паметника на Васил Левски са разположени и 2 броя 3D гъби и 3 броя/”стръка”/ 3D светещи макове. За трите фигури на цветя Община Ямбол е заплатила 18 148 лева. Не абсолютно същите, но подобни по визия и размер цветя в същата платформа се предлагат по 15 долара всяко. Това прави приблизително за трите мака – не повече от 71 лева. Двете светещи гъби, закупени за 11 660 лв. имат също своите аналози в Alibaba.com, където цената им е по 145 долара броя или общо за две гъби – 526 лв., съобщава netnews.bg.

Остава без отговор въпросът как от 1 452 лв. за закупуване, цената, примерно на Дядо Коледа, скача на 62 472 лв., дори с включени доставка и монтаж. Същото важи и за по-дребните попълнения от гъби и светещи стръкове цветя.

С новите попълнения през 2023, общата сума, разходвана от Община Ямбол за коледна украса на централния площад за последните 4 години възлиза на близо 345 000 лева.

Миналата година Ямбол влезе в националните медии покрай светещата комета, която струваше 82 392 лева. Общо през 2022 г. новите елементи тогава възлизаха на 105 384 лева.

Винаги има нужда от празнична атмосфера, оставяме на ямболлии да си имат мнение колко средства трябва да се разходват за украса и декорации, на които ще се радваме в рамките на 2-3 седмици. Нужно ли е площадът да бъде препълнен с декоративни фигури, а коледният базар, примерно, да е в Градския парк. Масовата практика в европейските страни е коледната атмосфера да се постига с едно централно коледно дърво и добре организиран базар около него. Атмосфера никак не липсва.

 

1 коментар

  1. ьвей каза:

    Поне е Дядо коледа и поне е голям и хубав!
    Вие си гледайте София с розови еднорози и костенурки хаха
    Кометата ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА между другото е действаща и пак краси Ямбол, надявам се софийската костенурка догодина да ви я сложат пак!
    Ямбол трупа украса и всяка година има все повече и повече…
    ТАКА СЕ ПРАВИ с натрупване! Комета, дядо Коледа, сцената на Рождество догодина…
    Айде яздете розовите носорози или те ли ви ядат не знам
    оставете Ямбол на ямболии

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране