03.04.2017 | 17:52
От ГЕРБ: Борисов ще бъде премиер
Ако Валери Симеонов не иска да участва и да е новият Радан Кънев, е негово право, обясни Владислав Горанов

Правителство без премиер Бойко Борисов не може да има, заяви Владислав Горанов. От ГЕРБ съобщиха, че самият Борисов ще води преговорите за кабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев са петимата в преговорния екип на партията, които ще водят разговорите за коалиционно управление.

Владислав Горанов беше категоричен, че правителство без премиер Бойко Борисов не може да има. Той се надява новият кабинет да е готов най-късно в края на този месец.

До края на седмицата или в началото на следващата ще се събере парламентарната група, в която ще бъдат обсъдени приоритетите. По думите на Горанов предизборната програма трябва да стане управленска максимално бързо, тъй като в 44-то НС ще има силна опозиция, особено в лицето на левицата. Ще говорим с всички, освен с БСП, посочи той. Диалог бил невъзможен и с ДПС, защото те никога не са били потенциални партньори на ГЕРБ. Така, на практика, разговори ще се водят с “Обединените патриоти” и “Воля”.

Екстремен вариант бил кабинет на малцинството, но той трудно щял да събира подкрепа. Управленският мандат ще е четири годишен, уверен е Горанов. Лидерът на патриотите Валери Симеонов вече обяви, че няма значение кой ще е премиер, въпросът е да има съгласуване на програмите и да има стабилно правителство. Той направи предложение за съставяне на широка коалиция между ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“.
Претенцията на Валери Симеонов за кабинет, в който Борисов няма да е премиер, Владислав Горанов определи по-скоро като социален експеримент за вдигане на цената на по-малкия партньор. Ако Валери Симеонов не иска да участва и да е новият Радан Кънев, е негово право, коментира той. Горанов обаче уточни, че конфликт с патриотите няма, а става въпрос за дисбаланс на възможностите. Той не изключи и разминаване по въпроса за мажоритарния вот.

Днес е била обсъдена в детайли управленската програма и първите законодателни приоритети, съобщи Лиляна Павлова. Превръщаме предизборната си програма в конкретна управленска със срокове по всяка една от темите и областите, даваме и отговорните институции, обясни тя. Това ще е и основата, върху която от първия си ден новото правителство да може веднага да започне да я изпълнява.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране