01.11.2017 | 10:15
Отдаваме почит на народните будители
За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г.

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – празника, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите. Като будители най-често са споменавани личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

По повод празника националният флаг ще бъде издигнат пред президентството и на церемонията ще присъства държавният глава Румен Радев. В 10 часа президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след церемонията ще се срещне на „Дондуков“ 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството. В 14 ч. Радев ще участва в тържественото събрание на Българската академия на науките и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която в предишни години организираше ден на отворените врати за празника, обяви, че днес няма да работи с читатели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране