13.05.2016 | 0:01
Отхвърлиха антикорупционния закон на Кунева
Само четирима подкрепиха текста в Комисията за борба с корупцията

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика отхвърли антикорупционния закон, предложен от Меглена Кунева. След над 2 часа дискусии в присъствието на вицепремиера 6-има депутати гласуваха „въздържали се”, а 4-ма „за”. Над 30 забележки имаше председателят на комисията Валентин Николов, след като го представи пред депутатите.

“Има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив – ще има обратен ефект”, заяви Николов, който е депутат от Патриотичния фронт, цитиран от БГНЕС. “Големият въпрос е кой ще проверява това Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество от парламентарна гледна точка”, запита Николов, подкрепен за въпроса си и от депутата и член на комисията Методи Андреев от ГЕРБ.

Атанас Зафиров, депутат от БСП лява България, изрази учудване, че въпреки критиките в предходен период в налагането на този закон, особено в частта, касаеща анонимните сигнали, в момента в този текст се вижда същия подход. Депутатът Кирил Добрев също заяви, че не може да подкрепи законопроекта.

“Ние подкрепяме философията на закона и се отнасяме с уважение към труда, който сте положили, г-жо Кунева, като знаем и позицията на ЕС. Но трябва да имаме ефективна правна техника и смятам, че е необходима съвместна група, която да даде материал за консенсусна нагласа. Аз ще се въздържа, но в зала можем да си променим позициите, ако сме консултирани от такава група, която предложих, защото сега има клаузи, които могат да засегнат невинни български граждани”, заяви депутатът от ДПС Янко Янков.

Припомняме, че законът „Кунева”, както бе наречен, не бе приет миналата година от парламента и сега кабинетът предлага отново допълнен вариант.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране