18.04.2019 | 17:39
Отлагат тол-системата
Системата за автомобилите над 3,5 тона трябваше да заработи от 16 август

Тол-системата ще бъде отложена, а дори и след като стартира, ще има пътища с нулева такса. След силен натиск от страна на превозвачи и бизнес, властта отново даде заден и ще проекроява в крачка решения и срокове.

Системата за автомобилите над 3,5 тона трябваше да заработи от 16 август. Най-вероятно обаче няма да се спази срокът, предвиден в закона, стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова пред журналисти в Ямбол. Тя обясни, че държавата ще търси “конструктивен диалог с превозвачите” и добави, че от 16 август тол-системата може да заработи, но на “тестов режим”. Не става ясно обаче какво означава тестов режим и дали ще има гратисен период, в който шофьорите няма да плащат въпросните такси.
Припомняме, че такъв гратисен период МРРБ въведе след хаоса с електронните винетки в началото на годината.

По думите на Аврамова, ще има пътища, за които ще се въведе нулева такса. Това ще са пътищата с по-нисък клас и тези, които не са в добро състояние. Това бе е едно от исканията на превозвачите – за пътища, които не са първокласни или част от магистрала, да не се плащат такси.

Преди няколко дни от КРИБ поискаха отлагане на тол-системата с една година.
Бизнесът пък се обяви срещу първоначално обявените варианти за такси. Според тях те са много високи и ще доведат до поскъпване на стоките и на автобусните билети.

Критики относно обхвата на тол-системата има и от местните власти. Общинските пътища не са включени в таксите, но кметовете настояват да се намери решение за това как ще се финансира общинската пътна мрежа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране