04.07.2016 | 21:18
Отривисто пазене на тайна
Умом Цветанна не понять

Анна Цолова, НТВ: …Росен Плевнелиев… очевидно няма да е кандидатът на ГЕРБ за следващия президентски мандат… Защо е това пазене на тайна?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Защото искаме правителството да работи спокойно. Искаме парламентарната група и, разбира се, парламентът да работи също по-спокойно. И действително местната власт да се концентрира върху изпълнението на своите ангажименти… Знаете, че винаги, когато има предизборен период, винаги, когато има обявяване на съответните кандидатури, започва и съответната негативна кампания, която за някои е основна в един кампаниен период. И от тази гледна точка смятаме, че стратегически не е необходимо да се обявява сега кандидатурата… Просто, вижте, при положение че няма още обявен кандидат и постоянно се задават тези въпроси, представете си какво щеше да стане, ако имахме вече обявен кандидат.

АЦ: Защото е логично вече да имаме обявен кандидат…

ЦЦ: Ми нормално. Мисля, че е логично. Ще може да бъде и септември месец. Изборите, ако са в края на октомври или началото на ноември, съвсем нормално е за една добре структурирана партия, каквато е ГЕРБ, с добре работещи структури, с много ясна визия, с много ясен профил, няма абсолютно никакъв проблем да бъде изваден кандидатът и да бъде представен на малко по-късен етап.

АЦ: Подхвърлял ли ви е някой, в хода на тези размишления, че така може да обиждате собствените си избиратели…

ЦЦ: ННЕ!

АЦ: …Като ги оставяте в последния момент, хвърляте им един кандидат, какъвто и да е той – гласувайте, ние така сме ви казали! Щото ние от ГЕРБ така сме решили.

ЦЦ: Не. Дори в разговорите, които правя постоянно – дори петък, събота и неделя бях в Шумен, Добрич и Варна, – разговорите, които водих с нашите структури, разясняваме много ясно защо не обявяваме кандидатурата си. И всички без изключение се присъединяват към подобен подход.

АЦ: Защото изборът на президента е мажоритарен избор. Ние, избирателите, избираме личност. А не партия, нали така?

ЦЦ: Президентските избори винаги са печелени от партии, които издигат своя кандидат… Мисля, че това (мъж или жена е кандидатът) е без значение. Защо трябва винаги да слагаме дали е жена, дали е мъж.

АЦ: Ами има значение.

ЦЦ: Защо да има значение? За вас има ли някакво значение дали е жена или мъж?

АЦ: По-голямо значение има коя жена или кой мъж. Ако трябва да бъдем честни, връщаме се в началото на разговора.

ЦЦ: По-важно е дали имат необходимите качества – било то мъж или жена – и дали те могат да запазят профила и идентичността на държавата ни, на партията и на това, което държавата прави в евроатлантически план.

АЦ: Имате данни, че ще започне негативна кампания, очерняща вашия кандидат ли, че оставяте в последния момент да стане ясно името на кандидата? Това е необичайно, съгласете се.

ЦЦ: Да, но това е практика вече, която видяхме доста дълго време в предизборен период.

АЦ: Някакво ОТРИВИСТО ПАЗЕНЕ НА ТАЙНА.

ЦЦ: Знаете, че ако се върнем 2013 г., знаете, че всичко, което се случваше в предкампанийния период и кампанийния период, всичко беше само и единствено за хулене на ГЕРБ и на всички нейни, така, важни фигури в съответната партия. И разбира се, това, което се случи в местните избори, знаете, че надпреварването за това кой да дискредитира опонентите по начин, по който въобще не съответства на една демократична държава, това е присъщо на партии, които нямат визия.

АЦ: …Ако човекът е чист и няма за какво да бъде очернен, дори да има очерняща кампания, на която сме станали свидетели, много лесно ще стане измиването на това лице.

ЦЦ: Смятате ли, че ще издигнем кандидат, който няма да е чист?!?… Имаме много достойни хора, които могат да бъдат избрани… Нашите хора се интересуват дали този човек ще бъде съпричастен по някакъв начин през всичките тези години с партията, или ще бъде някаква външна фигура. Защото колегите вече се убедиха, че когато една партия е натрупала съответния капацитет, има изградени кадри, вече са видяни тези кадри как работят в реалната работа, могат да носят отговорност, имат обратната връзка с хората, които избират дадените личности, по този начин ние сме казали, че кандидатурата ще бъде тясно свързана с партията!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране