26.05.2020 | 0:25
Отслабването на магнитното поле на Земята предизвиква проблеми
Феноменът е знак, че Северният и Южният полюс може да се разменят

Магнитното поле на Земята отслабва между Африка и Южна Америка, което води до проблеми със спътниците и космическите кораби, пише британският вестник „Индипендънт“, цитиран от „Фокус“. Учените, изследващи феномена, забелязаха, че район, известен като Южноатлантическата аномалия, се е увеличил значително през последните години, макар причината за това да не е напълно ясна.

Използвайки данни, събрани на спътниците на Европейската космическа агенция (ESA), изследователите отбелязват, че силата на аномалията е намаляла с повече от 8% между 1970 и 2020 г.

Според ESA една от възможностите за отслабването на магнитното поле да е знак, че то е на път да се обърне, при което Северният и Южният полюс се разменят. За последно подобно „геомагнитно обръщане“ е регистрирано преди 780 000 години, като някои учени твърдят, че следващото доста закъснява. Обикновено подобни събития се случват на всеки 250 000 години.

Въздействието му може да бъде значително, тъй като магнитното поле на Земята играе важна роля за защитата на планетата от слънчеви ветрове и вредни космически лъчения. Телекомуникационните и сателитните системи също разчитат на неговото функциониране, което предполага, че компютрите и мобилните телефони може да изпитат затруднения.

Южноатлантическата аномалия вече създава проблеми със спътници, които обикалят около Земята, предупреди ESA, докато космическите кораби, летящи в района, също е вероятно да изпитат „технически неудобства“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране