07.09.2016 | 22:24
Пак цирк в РБ – СДС иска Караджов за президент, останалите зад Трайчо
Сините обаче нямало да разцепят РБ и ще подкрепят решение на мнозинството
НИС на СДС подкрепи кандидатурата на Гроздан Караджов за президент на Реформаторския блок. Решението бе обявено от зам.-шефа на партията Румен Христов в кулоарите на парламента. Обратът идва седмица след като лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви, че сините няма да подкрепят Трайчо Трайков за общ кандидат на РБ.
Той дори предложи да бъде издигнат проф. Велислав Минеков, за да е кандидатура на явен опозиционер на ГЕРБ, но ДБГ го оттегли. Малко по-късно заместници на Лукарски обясниха, че реакцията му е била емоционална заради напрежение между сините и ДБГ. И Караджов, и Трайков бяха номинирани от името на Гражданския съвет в дясната коалиция. СДС не излъчи свой кандидат. Преди седмица лидерите на партиите в РБ уж постигнаха обединение около номинацията на Трайков.
Решението си СДС взе ден преди заседанието на Изпълнителния съвет на РБ, който се очакваше да утвърди Трайчо Трайков като кандидат за държавен глава. СДС иска отлагане на заседанието за вторник. Продължаваме да считаме, че Караджов е автентичният десен кандидат, свързан винаги с десницата, който не е участвал в правителствата на други партии като Трайков, обясни Христов. Той напомни, че е имало вътрешно допитване, в което Караджов води убедително пред Трайков. Затова от СДС ще поискат двамата кандидати да бъдат изслушани от Изпълнителния съвет на РБ другия вторник, тъй като Караджов е в чужбина в момента.
Решенията в РБ се вземат с гласовете на 3/4 от членовете на Изпълнителния съвет, който е от 21 души. СДС има 3 гласа, а Гражданският съвет, част от който застана зад Караджов, е с най-голяма квота – 6. Всички останали партии в блока застанаха зад Трайков. ДБГ заяви категорично, че няма да подкрепи Караджов, тъй като той не се ползва с доверие в партията. До момента имена не са гласувани, нека изчакаме легитимно решение, обясни Христов. Ако останалите партии подкрепят Трайков, ще приемем това решение и няма да разцепим РБ, категоричен бе обаче Христов.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране