13.12.2023 | 12:39
„Пълен съпорт“ от прокурорите за Борисов и Горанов с нелепи обяснения
У нас, дори да заснемат двама как ачик си разменят пачки, прокурорите пак ще кажат, че няма нищо

Очевидно има пиар експерти, които да съветват прокуратурата и кукловодите й. Посъветвали са ги да обявят край на разследването за подкупи на Борисов и Горанов, получавани от Божков, точно когато демонтират Паметника на Съветската армия. Да мине по-незабелязано, докато медиите и социалните мрежи дъвчат паметника.

Прословутата „такса помагане“, както казва Божков, не можела да се докаже, съобщи прокуратурата.

Това е подигравка в лицето на цялото общество. Не намира доказателства онзи, който не търси.

Значи, един човек признава тежко престъпление – обявява, че е платил над 60 млн. подкупи на Горанов и Борисов. Той го нарича изнудване и се опитва да сключи сделка, да стане защитен свидетел, за получи по-лека присъда или условна – нещо, което гледаме само по филмите, не и у нас.

В славните времена на божковите лотарии, които побъркаха населението, многомилионните приходи трябва да се обложат. Но лотарията е по-специален случай и Божков иска да се промени Законът за хазарта. Стигнал и до Борисов в това свое желание, който му е казал, че може да се уреди законът, така че да остави вратичка за избор как да плаща данъци за лотариите. Божков разказа това надълго и нашироко, дори с комикс. И после „ще помагаш“, казва Борисов и го пише в есемеси до Божков.

Най-важното доказателство е, че законът е поправен така, че да е удобен за Божков.

За целта е пратен при Менда Стоянова, шефка на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Даже има свидетел на срещите им. И тя пробутва поправката в закона. Ама никой не бил оказвал натиск на депутатите, казват от прокуратурата. Ами те са като стадо, каквото им подадат шефове на комисии, парламентарни групи. И Георги Кадиев по-рано много точно обясни за тази поправка в закона, че има двусмислена хитрост в полза на лотариите на Божков. Сега прокурорите викат, че Кадиев бил съвносител на поправките и нямало никакво изнудване. Вносителите са Менда Стоянова (ГЕРБ), Емил Димитров (от гражданската квота на ВМРО), Диана Йорданова, зам.-шеф на Комисията за финансов надзор, преди това депутат от ГЕРБ. Протоколирано е в Народното събрание. Кадиев дори директно заяви пред бТВ, че тази поправка е политическо решение на ГЕРБ, с което облекчават данъците за лотариите. И подчертава, че е имало политически чадър над Божков.

Най-тежкото обвинение срещу Божков беше, че не е платил 700 млн. лева данъци. Съдът доказа близо 300 млн. неплатени – от фирмите му, не лично от него. За останалите се водят дела. Оказва се, че по-голямата част Божков си ги е спестил, благодарение на този закон. И е платил около една четвърт – една пета пета от спестеното като „такса помагане“, както сам признава. Пак леко е минал. Само че са го задължили да издържа и Нова тв с реклами. Значи, веднъж Горанов оказва „пълен съпорт“ от страна на Комисията по хазарта. Този „пълен съпорт“ кой знае защо е обещан и от Домусчиев, по онова време собственик на Нова тв. Подписал се е, че Божков ще получава „пълен съпорт“ от Комисията по хазарта, а неговата Нова тв ще получава 20 млн. годишно реклама на лотарии – онези затрогващи клипове със Захари Бахаров. Как така един бизнесмен и собственик на телевизия обещава „пълен съпорт“ от името на държавата? Кой му го е обещал?

Прокурорите твърдят, че имало дума срещу дума – Божков признава, че носил на Горанов няколко пъти пачки в министерството. Има документи за теглене на големи суми в брой. Свидетел от хората на Божков потвърждава, че го е изпращал до входа на министерството с пачки по джобовете. Горанов отрича – срещали се в кабинета му, но били говорили само за законодателството по хазарта.

И излиза, че тия поправки в закона са от добро сърце към Божков. Никой не го е изнудвал. Есемесите са невинни дружески подмятания.

При всички тези обстоятелства, според прокуратурата, Божков лъже. Какво лъже? Признава тежко престъпление – платил е многомилионни подкупи. По закон, и който плаща, и който взима подкуп, е подсъден, извършил е престъпление. Ако ще да го нарече изнудване и „такса помагане“. Сега излиза, че той е престъпник, ама другите на които е плащал, са невинни.

Това видя или по-скоро не искаше да види българската прокуратура. За разлика от нея от Щатите виждат по-ясно и вкараха Горанов и Божков в списъка „Магнитски“ А у нас и прокурори и медии се правят на дръж ми шапката – ама нямало доказателства.

У нас, дори да заснемат двама как ачик си разменят пачки, прокурорите пак ще кажат, че няма нищо, ще обяснят, че видеозаписът не е доказателство, а ако единия свидетелства, ще го обявят за дума срещу дума.

Ако някой още се съмнява – българската прокуратура се управлява от организирана престъпна група, а много от прокурорите са активна част от тази група.

Иван Бакалов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране