31.07.2015 | 16:57
Парламентарната група на Ковачки се разпадна
Независимите депутати в парламента стават общо 19

Парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ) се разпадна. Днес депутатите Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов са подали заявления за напускане на групата и по този начин те стават независими депутати. По този начин в групата остават едва 9 народни представители, а минимумът е 10, за да съществува парламентарна група.

“Това им действие е продиктувано от отказа на депутатите на госпожа Красимира Ковачка да приемат в името на парламентарната група да фигурира и Народен съюз – коалиция, която включва пет от партиите, които се явиха заедно на парламентарните избори”, пише в съобщение до медиите, раздадено на журналистите в Народното събрание.  Ковачка беше съпредседател на парламентарната група, заедно със Светлин Танчев.

Също така тя е и съпредседател на партията БДЦ – бившата партия ЛИДЕР, свързвана с Христо Ковачки. В ключови решения депутатите подкрепяха управляващите.

В момента партията “България без цензура” – с нейното име бяха избрани всички депутати, има само един народен представител – Мартин Иванов-Данона, който продължава да подкрепя партийния си лидер Николай Бареков.

В края на миналата година Бареков заяви, че оттегля подкрепата си от депутатите на коалиционните си партньори от ЛИДЕР и Земеделския съюз, след това заплаши, че същата съдба ще имат и шестимата народни представители от неговата партия. Тези изказвания доведоха до гневно писмо на депутатите, че искат от тяхно име вече да говори Любен Дилов, който е председател на “Гергьовден” – също част от коалицията.

След това партия ЛИДЕР проведе конгрес, на който се преименува на Български демократичен център и избра за съпредседатели Красимира Ковачка и депутата Стефан Кенов.  С разпадането на групата независимите депутати в парламента стават общо 19. Те имат общо 15 минути за изказвания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране