11.06.2021 | 22:40
Първанов бълнува за коалиция между „Има такъв народ“, БСП и ДПС!
Бившият държавен глава вече е отявлен лобист на Сараите

Бившият държавен глава, бивш лидер на АБВ, бивш коалиционен партньор на ГЕРБ и настоящ лобист на ДПС Георги Първанов лансира абсурдно управление на България след изборите на 11 юли.  Според него коалиция между „Има такъв народ“, новото ляво обединение и ДПС би била възможна….

Не и известно на какви факти се опира Първанов, за да сглоби подобна схема при положение, че партията на Слави Трифонов отдавна обяви, че би се коалирала основно „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън“.

Бившият лидер на АБВ е известен като лобист на Сараите от 2005 г., когато сглоби Тройната коалиция с участието на движението, въпреки че БСП и НДСВ подкрепата на над 121 депутати в парламента.

„Днес вече ГЕРБ е встрани от основните събития, много е вероятно те да не участват във формиране на нов кабинет след изборите“, каза Първанов в интервю за „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS. По думите му не бива да се продължава с търсенето на антиподи. Сега имаме многополюсен модел, но трябват лидери, лидер, който да олицетворява властта, категоричен бе Първанов.

Според президента хората очакват от Слави Трифонов да представи способни министри, но вече трябва да се мисли и за партньори. Нужно е да потърси опорите, които са голямата лява коалиция и ДПС, но той направи уговорката, че актуалните отношения между тези политически субекти не бива да са пречка.

„На изборите се разграничаваме, а на другия ден трябва да сме определили параметрите, по които се разбираме“, категоричен бе президентът Първанов и добави, че Слави Трифонов има качества, които далеч надхвърлят амплоато му.

Относно обединението на левицата Георги Първанов смята, че то е усилие на всички организации и партии, макар БСП да носи основата, а смисълът е да се види, че обединение е възможно, като не по-малко е важна и вътрешната консолидация, без това няма да има успех.

„АБВ са добри партньори и сътрудничеството трябва да продължи в стратегически план“, добави той.

За него настоящата президентска двойка има добри шансове за следващите президентски избори, но е рано за заключения, защото конкуренцията не е ясна, а и служебното правителство прави доста грешки, което може да се отрази негативно на президента Радев.

За закона „Магнитски“ Георги Първанов спомена, че с Васил Божков се е виждал на официални спортни събития, иначе допуска, че може да не се спре дотук, а държавата трябва да вземе необходимите мерки, за да се избегне разрастването на потенциална криза. За него, обаче, по-добре е проблемите да си ги решаваме ние.

По отношение на РС Македония президентът подчерта, че е трябвало да бъдем настойчиви като Гърция, а сега нашето упорство не се разбира от никоя страна.

Президентът заяви, че би играл шах с Жан Виденов, но не би коментирал защо сега се връща в политиката, но вероятно хората около него са преценили, че има свободна ниша.

„Може би беше грешка, че номинирах Сергей Станишев, но млади хора трябва да се търсят, да има процес, в който те да бъдат наблюдавани, да се развиват“, каза още Първанов.

1 коментар

  1. дедо симо каза:

    що се не обесиш бе хаиванин

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране