18.06.2016 | 4:19
Първанов обвини Борисов, че се прави на русофил заради президентските избори
Лидерът на АБВ нападна остро Запада и Вашингтон

Лидерът на АБВ Георги Първанов нападна Запада и поиска премиерът Бойко Борисов да започне разговори с Владимир Путин с цел подобряване на отношенията с Русия. Той смята, че САЩ са ни принудили да се откажем от АЕЦ „Белене”. Първанов обяви, че Борисов разиграва сценарии и го играе доброто ченге (за Русия) заради президентските избори.

От АБВ дадоха пресконференция в Народното събрание във връзка с решението на Международния арбитражен съд за АЕЦ „Белене” и сагата с „черноморския флот срещу Русия”, който обърка правителството и президентството.

След журналистически въпрос – как ще коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще се допита да Европейската комисия за това какво да правим с изработеното оборудване за АЕЦ „Белене”, Първанов отговори:  „Мисля, че трябва да попитаме някой по-далеч от Брюксел, защото твърдя, че спирането на „Белене” беше резултат от пряка намеса във вътрешните ни работи в решаването на стратегически енергийни въпроси отвъд океана. И сега, като се поставя въпросът откъде ще намерим парите, ще ни ги плати ли някой тези пари? Става дума за една сериозна сума. Но това е най-малкото.”

По думите му – България ставала заложник в една игра, която е необяснима и недопустима.
„Добре, Брюксел не иска, не позволява – като Брюксел го приемам като метафора за западния натиск, дали Брюксел или Вашингтон, не мисля, че това е най-важно в момента, може би и двете страни… Въпросът е в това какво предлагат. Добре, ние няма да строим ядрени мощности. И какво? Предлагат да купуваме от Турция, която разгръща своя ядрен потенциал, или от Румъния, или от някой друг, вместо да сме енергиен център на Балканите?

Защо сега не предложат, защо не натиснаха, както са ни натиснали да се откажем от тези големи проекти, „Набуко” да мине през България – южния газов коридор в широкия смисъл на думата, ТАНАП или каквото и да е”, нареждаше недоволно бившият президент. Според него този газопровод ще мине несправедливо през Турция, Гърция и Македония за сметка на България.

След въпрос дали Бойко Борисов трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин, Първанов отговори: „Категорично, мисля, че много отдавна трябваше да има на първо време телефонен разговор, защо не и среща при все, че се натрупаха много тежки и неприятни моменти в отношенията между двете страни, но рано или късно ние трябва да започнем да ги изчистваме“.

След питане какво мисли за идеята черноморска флотилия да спира евентуален приток на бежанци, лидерът на АБВ изрази неодобрение: „Има много начини да се спрат бежанците, но за мен това е дрънкане на оръжие…
Винаги съм твърдял, че модерна европейска архитектура и политика на сигурност не може да има без или, още по-лошо, срещу Русия. Ако ще спираме бежанците, ако ще се противопоставяме на тероризма, на всякакви нови предизвикателства – е, как ще стане това без Русия? Едно подобно действие (създаване на общ черноморски натовски флот – б.а.) – то няма да уплаши руснаците. Това е по-скоро провокиране, напрежение, което е излишно, което поддържа ролята на България на „ястреб” по отношение на Изтока или на Русия.”

Според него в случая целта е да се легитимира експанзията на Турция в Черно море по отношение на Русия.

Георги Първанов коментира във връзка с общото изявление на президента, премиера и военния министър вчера, че това е част от общ театър, игра на доброто и лошото ченге и „заучена комбинация”. Едните го играели прозападно (президентът и военният министър – б.а.), а другият гледал да успокои Изтока (Бойко Борисов – б.а.).
Лидерът на АБВ смята, че сценаристът на театъра е Бойко Борисов.
След въпрос дали играта на Борисов има връзка с предстоящите президентски избори, Първанов отговори само: „Има”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране