17.05.2016 | 0:01
Първанов пожела да е президент в президентска република
Амбициите му притесняват БСП

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов би предпочел да се кандидатира за президент, ако България стане президентска република. Това е нов елемент в амбициозния му план, развит пред конгреса на АБВ в неделя, включващ спечелване на предстоящите президентски избори тази есен и създаване на нов лявоцентристки проект, който да се бори за властта. Както съобщи по-рано зам.-председателят на АБВ Румен Петков, Първанов е най – номинираният от партийните структури за кандидат-президент. Самият Първанов очерта в словото си профила на кандидата, скроен точно по негова мярка.

„Нямам желание да се кандидатирам за президент, защото имам други амбиции, други идеи за личния си живот, но политическото решение предстои”, коментира той в понеделник пред Нова телевизия.

„В рамките на правомощията на президента аз съм постигнал много и трудно бих могъл да направя нещо по-различно. Аз лично бих предпочел, да се боря за президент в рамките на една президентска република. Това вече е по-сериозно“, допълни Първанов.

Според него няма конституционен проблем той да се кандидатира отново за държавен глава след като бе два мандата президент. В Конституцията има ограничения, но според Първанов то е само за два последователни мандата.

Според Татяна Дончева кандидатирането на Първанов би било „изнасилване на Конституцията“, а вицепремиерът в оставка Ивайло Калфин коментира преди ден, че ако се стигне до издигане на Първанов, ще се намерят начини да бъде питан Конституционният съд. Калфин обаче подчерта, че първо АБВ трябва да осигури партньорите, с които ще се яви на президентските избори и едва след това ще се обсъжда съвместна кандидатура.

 Това не попречи на Първанов да лансира предпочитани от АБВ номинации, с уговорката, че окончателните кандидати за президент и вицепрезидент ще бъдат оповестени преди тези на ГЕРБ. Както е известно, ГЕРБ ще ги съобщи най-рано през юни.

Първанов коментира , че спряганите в медиите имена на Ивайло Калфин и ген. Никола Колев за кандидат-президентска двойка биха били силен тандем. Бившият началник на Генералния щаб на армията Никола Колев, който бе шеф на президентския кабинет на Първанов и след това назначен за посланик в Холандия, скоро се завръща заради приключване на мандата.

„Ако не е в кърпа вързан, балотажът за левия кандидат за президент на предстоящите избори е много вероятен”, каза той.

Според него ДПС ще „играят активно на тези избори“ и не било изключено да излязат със собствени кандидати

Първанов каза, че не се е чувал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но фактът, че Йордан Цонев е присъствал на конгреса на АБВ показвал, че „има диалог“.

1 коментар

  1. Ime каза:

    Гоце,кандидатирайте се вАмерика. Първаноц срещу тръмп:)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране