10.03.2024 | 21:00
Пътнически самолет летял 28 минути без пилоти – и двамата заспали…(видео)
Вторият пилот се опрадвал, че има едномесечни близнаци и е трябвало да помага на жена си да се грижи за бебетата

Пътнически самолет летял 28 минути без пилоти – и двамата заспали. Машината се отклонила от траекторията на полета, предаде CNN.

Министерството на транспорта на Индонезия започва разследване, след като двама пилоти на Batik Air заспали по време полет, съобщи генералният директор на гражданската авиация на министерството Кристи Енда Мурни. Според предварителен доклад, публикуван от Националния комитет за безопасност на транспорта в събота, и пилотът, и вторият пилот са заспали едновременно за 28 минути. Това е станало по време на полет от Кендари в провинция Югоизточен Сулавеси до столицата Джакарта на 25 януари. Заспиването е довело до навигационни грешки, тъй като „самолетът не е бил в правилната траектория на полета“.

Няма пострадали сред пътниците и стюардесите. По самолета няма нанесени щети, уточняват в предварителния си доклад от Националния комитет за безопасност на транспорта.

Полетът е продължил два часа и 35 минути и е кацнал успешно в Джакарта, посочва държавната информационна агенция Antara, цитирайки предварителния доклад.

Според доклада единият пилот е уведомил другия, че не е имал „подходяща почивка“. По време на полета преди инцидента вторият командир е успял да поспи “за около 30 минути”. След като самолетът излетял от Кендари и достигнал височина, командирът на самолета поискал разрешение също да си почине и вторият пилот поел управлението на самолета. Около 90 минути след началото на полета вторият командир „по невнимание заспал“, се посочва в доклада.

Дванадесет минути след последното записано предаване от втория пилот, районният контролен център на Джакарта се опитва да се свърже със самолета. Не получава отговор от пилотите, се обяснява в доклада. Около 28 минути след последното записано предаване, командирът се събудил. Осъзнал, че самолетът не е в правилната траектория на полета. В този момент той събудил втория по командване и отговорил на контролния център.

В предварителния доклад се посочва подробно, че командирът е казал на контролния център, че полетът е имал „проблем с радиокомуникацията“, който е бил разрешен.

Докладът не разкрива имената на пилотите, но идентифицира командира като 32-годишен индонезиец, а втория командир като 28-годишен индонезиец. Вторият пилот е имал едномесечни близнаци и е трябвало да помага на жена си да се грижи за бебетата.

Ние ще проведем разследване и преглед на нощните полети в Индонезия по отношение на управлението на риска от умора за Batik Air и други оператори на полети“. Това казва генералният директор на гражданската авиация на министерството.

Полетните екипажи на BTK6723 също са приземени съгласно стандартната оперативна процедура в очакване на допълнително разследване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране