28.03.2017 | 12:26
Патриотите преговарят с Доган за правителство
Въпросът може ли Марешки да пристане на ДПС е реторичен. Той може да пристане на всеки

Политическата схемотехника може да отбележи нов връх, след като изтекоха слухове за “усилени консултации” за съставяне на правителство. Официално ГЕРБ обяви, че започва преговори другата седмица. Но на всеки е ясно, че реалните преговори вече текат, т.е. задкулисието триумфира.

Абсолютната гротеска обаче е, че преговори за правителство водят привидно несъвместими помежду си субекти като Обединените патриоти и Ахмед Доган. Сериозни разговори е имало вече със Сокола, твърдят хора от партийните централи. Информацията не е майтап – цитирана е от БНР, и публикувана в някои новинарски агенции.

Реално, преднината на ГЕРБ става нищожна, ако се преодолее несъвместимостта на ДПС и Патриотите. Фактически коалиция на БСП, ДПС и Марешки събира 117 гласа. Трябват само 4 златни “пръста” около Волен (например) и става правителство.

Това вече се е случвало – при правителството на Пламен Орешарски. Въпросът може ли Марешки да пристане на ДПС е реторичен. Той може да пристане на всеки. И ще тръгне с по-силния. Самите патриоти изобщо не е ясно доколко са “обединени”. Каракачанов и Сидеров клонят по-скоро към БСП. Валери Симеонов е най-силният измежду тримата лидери, и клони към ГЕРБ.

БСП и ДПС сами твърдо имат 107 гласа. Реално и само те могат да прокарат правителство, ако Патриотите се “направят на луди” и не участват в гласуването. ГЕРБ и Марешки заедно са по-малко от БСП и ДПС. На миналите избори имаше слухове, че поне една двете тогава патриотични сили, е ползвала пари от Делян Пеевски. Ако е така, то Ахмед Доган си има собствена патриотична формация и всичко става въпрос само да се оформи фасадата пред избирателите.

Добри Божилов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране