19.03.2024 | 17:54
Пеевски напира да подкрепи проектокабинета „Габриел“, ППДБ са против
Не се съобщава какво е мнението на другия председател на ДПС Джевдет Чакъров

Делян Пеевски напира от името на ДПС да подкрепи предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет. От „Продължаваме промяната“ (ПП-ДБ) обаче обявиха, че са изненадани. Оттам дадоха да се разбере, че едва ли биха гласували за предложеното правителство.

От ДПС изпратиха до медиите съобщение със заглавие: „Делян Пеевски, председател на ДПС: Подкрепяме предложеното от ГЕРБ-СДС правителство. Борисов постъпи отговорно към България и хората“.

Текстът на съобщението гласи следното:

Бойко Борисов, като лидер на ГЕРБ и Мария Габриел постъпиха отговорно към България като върнаха изпълнен проучвателния мандат със състав и структура на правителство на ротацията.

Те постъпиха отговорно към хората и към държавата, като я спасяват от безвремието на служебните правителства и политическата криза, на каквито бяхме свидетели в последните три години и които никога повече не трябва да се повтарят, поставяйки националния интерес над партийния.

Както заявих вчера, това правителство ще получи подкрепата на ДПС, защото е важно да продължим да работим за хората, както го правихме последните 9 месеца. И ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.

В парламента сега трябва да продължи постигнатото с промените в Конституцията, с промени в законите, за да има реална съдебна реформа и битка с корупцията.

Хората и страната имат нужда от стабилност и сигурност, които ние като лидери на партиите си им дължим и ДПС няма да отстъпи от тази своя отговорност, се посочва в съобщението от ДПС, което изглежда като цитат на Делян Пеевски.

***

Не се съобщава какво е мнението на другия председател на ДПС Джевдет Чакъров.

Междувременно прессекретариатът на „Дондуков“ 2 съобщи, че държавният глава Румен Радев вече е подписал указа, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

Днес на „Дондуков“ 2 президентът се срещна с кандидата за премиер, излъчен от ГЕРБ-СДС, и с представители на парламентарната група. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Номинираната за министър-председател Мария Габриел върна изпълнен първия проучвателен мандат, който й беше връчен вчера от държавния глава в съответствие с конституционната процедура, и представи състав и структура на Министерски съвет, обявиха още от „Дондуков“ 2.

За да бъде избран кабинетът, той трябва да получи подкрепата на мнозинството депутати в парламента. Засега той не събира достатъчно гласове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране