11.11.2015 | 14:03
Пеевски ръководи прокуратурата и правителството
Новият "собственик" на Виваком плаши правителството и братя Велчеви със серия от съдебни дела

Планът на братята Велчеви (Милен и Георги) и Спас Русев е да овладеят БТК. Тази сделка се прикрива отгоре от Пеевски, който има голяма тежест в правителството на България, в това число и в прокуратурата. Това заяви в интервю за руския „Первий канал“, излъчено и по ТВ7, руският бизнесмен Дмитрий Косарев. Отскоро той се представя за собственик на 76 на сто от акциите на „Виваком“ (БТК).

„Пеевски е сивият кардинал, който фактически ръководи прокуратурата на България и в някаква степен и правителството. Неясна е ролята на правителството в София, която го позволява“, казва Косарев в интервюто. Според него българските власти не защитават интересите на държавата си, допускайки незаконна продажба на компанията от фирмата „ВТБ Капитал“, ръководена от Милен и Георги Велчеви. Той припомня, че акциите на телекома са запорирани както в София, така и в Люксембург.

„Изпратил съм писмо до правителството и до главния прокурор на България, но няма никаква реакция. Имам чувството, че Пеевски блокира всичко и правителството не може да вземе самостоятелно решение, с което да има прозрачна сделка“, казва руснакът.

Косарев отрече тиражираните от българските медии подозрения, че се явява просто лице, легитимиращо интересите на Цветан Василев: „Всичките акции на „Виваком“ са мои“. Освен това той отхвърли и твърденията, че работи в интерес на близкия до Кремъл бизнесмен Константин Малофеев. „С него сме в нормални, добри, човешки отношения, но „Виваком“ си е моя сделка, която няма общо с него“, каза Косарев.

Според думите на бизнесмена, той е изпратил писмо до руската банка ВТБ, с което изразява готовност да рефинансира дълга на компанията от 150 милиона евро и да му бъдат прехвърлени акциите на българския телеком. От трезора обаче му искали документи, които нямали нищо общо със сделката.

„Вече сме изпратили иск в международен арбитраж незабавно да ни се върнат 33 процента от собствеността. Ще подадем и искове в различни държави за незабавно прекратяване на сделката и за възстановяване на загубите, които братята Велчеви и правителството на България ни нанесоха“, каза Косарев.

Според него сега „Виваком“ работела добре, но не и чак толкова добре, както в периода, когато Цветан Василев я управлявал. Мениджмънтът на БТК в момента сключвал непрозрачни договори, които обаче щели да бъдат спрени, след като Косарев влезел във владение на българския си актив.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране