18.12.2019 | 15:37
Перничани се заеха сами да се вадят от водната криза
Днес най-сетне започна подмяна на кран, който от години е създавал проблеми

Жители на пернишкото село Люлин се заеха сами да се борят с водната криза в региона. Хората доброволно почистват каптажите, които снабдяват населеното място с вода, заедно с кмета си Лъчезар Борисов, предава сайтът “За Перник”. От голямата община Перник обещаха финансова подкрепа на начинанието. Хората от Люлин вече са подменили сами тръбите на три от шахтите до резервоара и след като шахтите са били почистени, дебитът към него се е увеличил. С доброволен труд се почистват и останалите водосборни шахти.

След като вчера регионалното министерство най-сетне благоволи да започне реална работа по проблема и обяви, че отпуска средства за подмяна на проблемни съоръжения, днес в града няма да има вода, за да се подмени кран, който дълги години е създавал големи проблеми. “Поставен е преди 50 години и не може да спира напълно водата. Със спирането на този кран ще можем да отстраним течове, които има по главния клон. Отдавна се знае, че не работи. По принцип той се спира само когато се поправят аварии по главния клон 2”, заяви пред БНТ инж. Камен Каменов, прокурист във ВиК-Перник. Става дума за изтичане на 30-40 литра в секунда.

За компенсация на днешния ден, перничани утре ще имат цял ден вода, а въвеждането на по-строгия режим се отлага за понеделник.

Днес ще заседава и кризисен щаб, на който ще бъдат обсъдени мерките за справяне с водната кризата. Кметът Станислав Владимиров не изключи въвеждане на извънредно положение. Подобно предупреждение той отправяше и в предишните дни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране