29.03.2018 | 0:01
Петър Баран: Влизането на държавата в ЕРП-то е глупост
ЧЕЗ се изтегля от Източна Европа и започва да инвестира в Западна Европа
ЧЕЗ винаги проверява всичките си партньори в отделни сделки, това е голяма публична компания и не може да си позволи да направи пропуски в работата си.  Това каза пред БНТ Петър Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ-България в периода 2011-2015 година. Според него, задължително се прави проверка дали при сделка няма някакви съмнителни средства от страна на партньора си.

„Проблемът идва от това, че компанията Инерком не е голяма компания и има съмнения дали ще се справи с управлението. Но ЧЕЗ е проверила внимателно сделката и няма притеснения за това“, каза още Баран.

Според него, ЧЕЗ се изтегля от Източна Европа и започва да инвестира в западна Европа, защото така си гарантират по-малки печалби, но работят в много по предвидима среда. Баран посочи, че последните години са били трудни за работата на компанията в България, след като е имало процедури за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та и тази процедура за чешката компания не е прекратена от 4 години.

„Много министри на енергетиката се смениха през последните пет години, цели шест, осем пък бяха сменяваните членове на КЕВР. Това говори за нестабилност и не може да не се отчете. Но ЧЕЗ винаги е била обект на политически битки, главно в България и Албания“, посочи бившият шеф на ЕРП-то.

Според Баран идеята държавата да влезе в ЕРП-то на Западна България е глупост. „Държавата трябваше да поиска дял преди, когато започна процедурата по продажба на бизнеса, сега е доста късно.

Той каза, че цената, която е договорена в сделката с Инерком е 342 милиона евро, но освен това има и заем от 60 милиона евро от ЕБВР, има и още плащания, общата сметка върви към 500 милиона евро. Това са сериозни пари, те трябва да бъдат намерени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране