11.02.2022 | 13:16
Петков се захваща с “крадците от ДПС”
Вярвам повече на САЩ, отколкото на българската прокуратура, обяви премиерът в парламента

Битката между “Продължаваме промяната” и ДПС става все по-ожесточена. Днес първо стана ясно, че финансовото министерство се е захванало проверки на бизнесмена и депутата от движението Делян Пеевски. А по-късно – в самия парламент, се развихри огромен директен сблъсък между премиера Кирил Петков и марионетките на Ахмед Доган в НС. Повод даде парламентарното питане, което зам.-шефът на партията Йордан Цонев беше отправил към Петков за негови публични изказвания за корупцията в страната и нейните носители.

Всичко започна, когато Цонев иронично напомни на премиера, че Гугъл е основният източник на списъка с 19 корумпирани лица, които Петков предостави в прокуратурата. И се поинтересува дали сред имената е споменато това на бизнесмена и медиен собственик Иво Прокопиев, с когото движението отдавна публично враждува.

Петков отвърна, че след като беше повикан в прокуратурата, е занесъл публично достъпна информация за въпросните 19 лица, като в тази информация „има ясни факти“. „Защо бяха 19, а аз казах в Брюксел, че са 20? Ние бяхме събрали медийните публикации, а на 20-ия ги предадохме“, саркастично допълни той – очевидно намеквайки за главния прокурор Иван Гешев. И добави сериозно: „Няма наши, ваши, всички са равни пред закона, и искам да ви помоля, ако имате сигнали за което и да е лице, включително Прокопиев, радвам се да ги предадете.“

След това се захвана да обясни по какъв начин са наложени санкциите по американския закон „Магнитски“ върху депутата от ДПС Делян Пеевски. „Трябва да има информация, да мине през администрацията на Белия дом, да се оцени дали ще донесе дипломатически скандали и чак тогава лицата на листа „Магнитски“ се обявяват“, изреди Петков. И чистосърдечно си призна: „Шансът цялата американска администрация да се е объркала е малък. Аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата.“

Изказването му направо вбеси Цонев – в движението са изключително чувствителни, когато стане въпрос за съратника им Пеевски. „Вие сте млад в политиката. Вие сте моят министър-председател, нашият. Искаме да не лъжете, да нямате основание да ви наричат марионетки на задкулисния Прокопиев“, нахвърли се той върху Петков.

Сега дойде ред на Петков да се ядоса. „Това е чиста лъжа! Никога не сте чували от мен думите да не ни закачате за този или онзи кръг. Единтвеният кръг, които ще закачим, е на всички крадци и всички, които са свързани с корупцията в България“, яростно отвърна той.

В крайна сметка, когато се изчерпа процедурата на парламентарното питане, и двете страни в сблъсъка се оттеглиха – видимо несобено удовлетвнорени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране