09.06.2016 | 8:36
Плевнелиев обяви Крим за част от Украйна
Президентът забрави за България в речта си пред ЕП

За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа. Върху това акцентира в началото на изказването си пред евродепутатите в Страсбург българският президент Росен Плевнелиев. В речта си, произнесена на английски език, Плевнелиев сякаш забрави, че е държавен глава на България и се очаква да заяви нейните позиции и проблеми, а не да призовава за спешната отмяна на визите за украински граждани.
Пред полупразната зала на ЕП Плевнелиев многократно отправи критики към Русия, която определи като главен виновник за проблемите на Стария континент. “Кремъл е против нас и се опитва да дестабилизира ЕС… Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която цели да подкопае доверието на хората в ЕС”, изтъкна той.

Навлизаме в нова фаза на развитие, която наричам студен мир, отбеляза българският държавен глава, като нееднократно правеше препратки към Русия.

Естествено в словото си Плевнелиев не подмина и трансатлантическите отношения, като индиректно подчерта важността на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП). “Новият икономически модел на Европа трябва да бъде динамичен и отворен. Трябва да възприемем нови подходи и механизми. Не трябва да се страхуваме от явления като съвместната и споделена икономика”, изтъкна президентът.

Що се отнася до България, Плевнелиев изрично подчерта проевропейската й ориентация. Аз съм горд проевропейски президент на проевропейска нация, похвали се държавният глава. България е пример за държава членка от средна величина, която се превърна от периферна страна в страна на предна линия: по отношение на Украйна, Русия, миграцията, каза Плевнелиев. Той все пак отбеляза, че е крайно време страната да бъде приета в Шенген. “България е била винаги слаба, когато е била сама. Днес тя е силна в ЕС и в НАТО”, изтъкна българският президент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране