19.01.2016 | 11:04
Плевнелиев пощуря: България е в топ 5 на икономиките през 2015 година!
Президентът наблегна на ролята на кабинета и премиера за усвояване на еврофондовете

„България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г.“, обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с бизнеса с уточнението, че страната остава стабилна.

„Преминаваме през период на световни турболенции, рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема“, допълни той. Според Плевнелиев въпреки рисковете българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват – 2.8% ръст на икономиката, 12% увеличение на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2.8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета. Дефицитът намаля чувствително до 2.6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, обясни той.

Освен това България е записала и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете – постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната.

Плевнелиев не пропусна да отбележи, че всичко това се е случило заради ролята на правителство и премиера за постигнатия „безспорен успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране