28.12.2023 | 16:32
Победа или брутален автогол за България
Не знам за какъв безспорен успех говори Николай Денков, само да не усетим след броени месеци какво унищожително за всички ни съгласие е дал

На прага на Новата година премиерът Николай Денков обяви, че можем да се похвалим с безспорен успех – “След дълги и сложни преговори България и Румъния влизат в Шенгенската зона по въздух и море, като Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници”.

След официално запитване от наша медия до австрийския канцлер Карл Нехамер, говорителят на федералния министър на вътрешните работи Кристоф Рейзер обясни, че в момента всъщност не се водят преговори за присъединяване към “сухопътен Шенген”.

Денков обаче пропусна да „се похвали”, че за да се случи това, с което се перчи в момента, ние и румънците сме отстъпили и за най-скандалното условие на австрийците –  „приемане на търсещите убежище лица, с акцент на тези от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България”.

Макар той да обяви, че се касае за дългоочаквана победа, „въздушния и морския” Шенген са с дата март 2024, докато за този, който всъщност е съществен и ще имаме наистина безспорни ползи – сухоземният, няма конкретна дата, просто е уточнено, че ще се дебатира през следващата година.  Постигнатата договореност е отстъпление от позициите ни, т.к. ние настоявахме Виена да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша.

Нидерландия

Нидерландия, за разлика от Австрия, спазари махането на ветото доста по-лесно. Както е известно, вече бившият нидерландски премиер Марк Рюте и служебното му правителство обявиха, че не виждат повече проблеми за присъединяването на България към Шенген, последва и решението на парламента, в което партията му имаше мнозинство. Рюте, както сам не крие, е решил да продължи политическата си кариера като шеф на НАТО, в краен случай председател на ЕК, а и за двете позиции ще му трябва убедителна подкрепа. Процедурата предвижда, че генералният секретар се избира от Съвета на НАТО, но след това трябва да бъде одобрен от правителствата на всички страни членки. Тоест това няма как да се случи без гласовете на България и Румъния. В този случай спокойно можем да кажем, че поговорката: и агнето цяло, и вълкът сит, има нагледно приложение.

Разбира се, за разлика от нас, които получаваме така желаното от Нидерландия срещу много малко, опонентите на Рюте логично могат да оспорят колко принципна е позицията му, че България и Румъния не изпълняват критериите в членство в Шенген, но всъщност изведнъж този проблем се изпарява мълниеносно, особено след като бившият министър-председател договаря лични облаги. Но това не е наш проблем…

Дъблинско споразумение и австрийските изисквания

Не така обаче стоят нещата с Австрия, напротив. Както вече писахме по темата, страната през последните годни е буквално залята от афганистанци и сирийци, като първите са в челните статистики на най-тежките престъпления, извършени в страната – изнасилвания на млади момичета, включително и деца, както и убийства – отново предимно на млади жени. Именно същата тази сган Австрия иска по най-бърз начин да върне към нашата страна, като освен това в бъдеще не допуска повече подобни елементи на своя територия.

Най-накратко, според Дъблинския регламент, бежанците са ангажимент на първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли – в нея те трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище. Едно от причините да ни казва „не” за Шенген Австрия, е именно тази. И за разлика от Нидерландия, това наистина е принципна позиция, като проблемът за нас обаче занапред ще стане огромен.

Освен връщането на въпросните 6000 афганистанци, оттук-насетне ще сме задължени да построим още бежански лагери, които да могат да поемат огромния наплив на бежанци, които до момента ползваха страната ни предимно транзитно.

Румънският вестник “Адевърул”, като се позовава на правителствени източници, посочва, че лидерите на ЕС са се договорили за реформа на системата за убежище и миграция, установяване на по-ясни правила за проверка на нелегалните мигранти при пристигането им в ЕС, премахване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за убежище и др.

От друга публикация от началото на месеца в австрийски всекидневници, например Der Standard, става ясно, че Виена няма да отстъпи за никакъв Шенген, ако мигрантите, които са били регистрирани в България и Румъния и след това подават молба за убежище в Австрия, не се върнат в двете страни. Според австрийското министерство на вътрешните работи тази година това се отнася за 2000 души, които трябва да се върнат в Румъния, и за 6000 души, които трябва да се върнат в България.

Макар първоначално, след обявяването на условията на Австрия преди няколко седмици, министър-председателят ни да заяви, че няма да се съгласим на връщането на афганистанци и сирийци обратно тук, според австрийските медии, той е отстъпил. Разбира се, нищо подобно не може да прочете в нашите медии – те само възторжено отразяват последните думи на Денков, че най-накрая успяхме.

Бежанските лагери у нас

Са крайно недостатъчни – първо, второ – от отворен тип, което означава, че ако в момента се изсипе такава огромна бройка предимно криминално проявени и рискови хора, които са почти само млади мъже, буквално си слагаме бесилото собственоръчно.

Още през 2016г. имаше идея част от лагерите у да бъдат преобразувани в такъв от затворен тип, но тогава редица НПО-та се противопоставиха – не било хуманно, тези хора не били престъпници, не можело така да им ограничаваме правата.

Положението в Харманли, Любимец, Пъстрогор, през годините неведнъж е било повод за дискусии, а действията на обитателите на тези лагери – част то криминалните хроники. На всички тези места местните българи отдавна са се самоорганизирали, като без никаква подкрепа от властите, се опитват да защитят имуществото си, но предимно честта на жените и дъщерите си. Властите видимо са безсилни, а ако поисканото от Австрия се осъществи, няма никакво съмнение, че ще се стигне до сблъсъци между жителите и бежанците.

Ако случайно сте забравили, нека да припомня, че по данни на МВР от началото на тази година, профилът на нелегалните мигранти е: предимно млади мъже от Афганистан на възраст 13-18 г и без образование. И още един изключително важен, но непознат и некоментиран от медиите ни факт: Центърът във “Военна рампа”  в София има договорни отношения с „Втора МБАЛ-София“ за изследване на костната система за установяване на реалната възраст на съмнителни, представящи се за непълнолетни чужденци. За 2021 са изследвани 40 лица и САМО 4 от тях са били на възраст под 18 години!

За 2022г информацията не беше официално огласена – не е трудно да се досетите защо, нали? Тоест в София и в страната се разхождат неизвестен брой младежи, от които беззащитни деца са буквално единици, а останалите са момчета и млади мъже в разцвета на силите и сексуалната си активност. И пак да уточня – това е само към момента, преди Австрия да изсипе у нас залелия я многохиляден контингент.

Не знам за какъв безспорен успех говори Николай Денков, но вероятно буквално до месеци ще усетим какво унищожително за всички ни съгласие е дал, приемайки обратно хиляди неконтролируеми и агресивни друговерци на българска територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране