08.09.2022 | 20:55
Почина британската кралица Елизабет Втора
Всички от кралското семейство бяха до нея в замъка Балморал

Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщи тази вечер Бъкингамският дворец.

Тази сутрин лекарите на 96-годишната кралица изразиха безпокойство от състоянието й и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение в замъка Балморал в Шотландия. Това беше най-тревожното съобщение на Бъкингамския дворец, публикувано досега, относно здравето на Елизабет Втора. След него семейството й се събра в Балморал, за да е до нея.

Много хора пък се събраха въпреки дъжда пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да се молят за кралицата.

От една година здравословното състояние на Елизабет Втора поражда безпокойство.

На 20 октомври миналата година кралицата прекара една нощ в болница за пълни изследвания, след като преди това лекарите й препоръчаха да си почива след период, в който тя имаше много обществени изяви. Новината за престоя от една нощ в болницата обаче бе съобщена едва на следващия ден и това породи критики, че кралският дворец не е достатъчно прозрачен относно здравето на кралицата. Това бе и първата хоспитализация на британския монарх от 2013 г. После кралският дворец каза, че кралицата е в добро състояние на духа и е подновила по-леките си ангажименти.

Тя се появи на 26 октомври миналата година на виртуален прием за приемане на акредитивните писма на новите посланици, но отмени пътуване до Глазгоу за участие в конференцията на ООН за климата.

След като през февруари тази година кралицата премина прага от 70-години властване, което е рекорд за британската монархия, същия месец тя даде положителен резултат на теста за Ковид-19. Новината породи силно безпокойство, а Бъкингамският дворец заяви, че кралицата има само леки симптоми, подобни на хрема. Няколко дни преди това Елизабет Втора се беше срещнала с принц Чарлз, който също се оказа с положителен тест за вируса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране