27.01.2023 | 11:24
Половин метър натрупа в Родопите
11 области са с жълт код за опасно време днес

11 области са с жълт код за опасно време днес, показва картата на Националния институт по метеорология и хидрология. Интензивни дъждове се очакват в Източна България, докато в западните райони тази нощ валя сняг. Жълт код за опасно време има за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен, Ямбол и Бургас.

Снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. В Смолянско снежната покривка достига 50 см. В планините най-сетне има условия за ски, но Планинската спасителна служба предупреди, че има и лавинна опасност. Оттам напомнят на туристите да спазват маркировката и да са особено внимателни, ако излизат извън ски пистите.

Припомняме, че от вчера частично бедствено положение превантивно е обявено в Богдан и Каравелово – карловските села, които пострадаха жестоко в наводнения миналия септември. Въпреки че някои хора не посмяха да нощуват в домовете си, кметът на Карлово Емил Кабаиванов увери тази сутрин пред Би Ти Ви, че не се налага евакуация и опасност за местното население няма. Тежка техника започва да разчиства тинята от деретата на реките.

В София 140 снегопочистващи машини извършваха обработки по трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци, мостове, както и Южната дъга на околовръстен път и общинските пътища в районите “Витоша”, Панчарево, Нови Искър и пр. Продължават обработки в районите “Средец”, “Възраждане”, “Оборище”, “Овча купел” и “Красно село”. В Природен парк “Витоша” са опесъчени двата пътя “Драгалевци – Алеко” и “Бояна – Златните мостове”. От пресцентъра на Столичната община напомнят на шофьорите да тръгват с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране