05.03.2017 | 0:01
Полша се отказа от Доналд Туск
Управляващата партия „Право и справедливост“ ще предложи за поста евродепутата Яцек Сариуш-Волск

Полското правителство няма да подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, ще бъде издигнат алтернативен кандидат. Министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски заяви, че страната му няма да подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, предава AFP.

Вместо това, управляващата партия „Право и справедливост“ ще предложи за поста евродепутата Яцек Сариуш-Волски. „Току-що изпратих нота с която се предлага кандидатурата на Яцек Сариуш-Волски за поста председател на Европейския съвет“, каза външният министър.

Туск е обвиняван от управляващите във Варшава, че прекалено често се намесва във вътрешните работи на страната и не защитава нейните интереси на европейската политическа сцена. Доналд Туск беше избран на този пост през август 2014 година.Този пост може да се заема за два мандата. Мандатът на Туск приключва на 31 май.

Решението за назначаване на нов председател от страните от ЕС, които могат да преизберат полския политик за втори мандат, трябва да бъде взето скоро. Сариуш-Волски е действащ евродепутат от опозиционната партия „Гражданска платформа“, оглавявана по-рано от Туск. Той е в Европейския парламент за трети пореден мандат, а преди това е участвал в преговорите за присъединяването на Полша към ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране