11.08.2016 | 0:01
Популярни певци сред заплашените от запор на имущество
Общо 21 хил. длъжници не са платили 17 млн. лв. данък върху доходите, съобщиха данъчните

Популярни звезди от шоубизнеса са сред 21 000 длъжници, които закъсняват с плащането на данъка върху доходите си. Това съобщиха вчера от Националната агенция за приходите (НАП). Данъка върху доходите по подадените до края на април данъчни декларации все още не са внесли певци, музиканти, актьори и други публични фигури. Сред закъсняващите са и лекари, и адвокати.  От приходната агенция поясняват, че всички длъжници в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на НАП и срок за внасяне на парите от 2 седмици. Ако те не извършат плащането след напомнянето, инспекторите на НАП ще запорират заплати или имущество, за да си съберат парите по принудителен път.

В размер на 17 млн. лева заедно с изтеклите лихви възлиза общият размер на неплатения до момента данък върху доходите по данъчни декларации. От НАП обясниха, че е обичайна практика при закъснения длъжникът да бъде уведомен с напомнително електронно съобщение и чрез звеното за събиране на задължения в колцентъра си. Ако плащането не бъде извършено в договорения срок, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. Публичният изпълнител на приходната агенция може да запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане това имущество може да бъде обявено на публична продан.

По повод на течащата кампания директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова заяви, че принудителното изпълнение е еднакво нежелано и за длъжника, и за държавата. Поради тази причина първото, което се прави, е насърчаване на доброволното плащане чрез уведомителни мейли и обаждания от колцентъра. Принудата се ползва едва в краен случай. Жилова обясни, че този подход е по-икономичен и ефективен.

Според данъчните поведението на гражданите се е променило, като все повече данъци и осигурителни вноски се декларират и плащат в срок. През 2014 г. например делът на доброволно платените задължения е бил 77,7%. Към 30 юни 2015 г. той вече достига 83%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране