09.08.2015 | 22:47
Пореден абсурд: Поясняват учебниците от I до IV клас със свитъци
Целта е да се поправят грешки в съдържанието им, обяви просветният министър

Учебници за начално училище ще бъдат пояснявани със свитъци, които да бъдат раздадени на учители и родители, предлага министърът на образованието Тодор Танев. Те ще представляват методически указания, които да коригират грешното съдържание на учебниците в начален курс на обучение, докато се напишат нови.

Министърът съобщи, че в момента се запознава със съдържанието на учебниците от първи до четвърти клас. “Иска ми се ние да изготвим, ако не нови учебници, за което трябва нов закон – така ни убедиха, така се прави, то поне свитъци. Те няма да бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Те ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници”, обясни Танев.

Танев смята, че много неща ще се променят с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои да мине на второ четене. По думите му по въпроса за въвеждане на вероучение в българското училище трябва да има широко обществено обсъждане и сериозен разговор. “Той не е само на територията на Министерството на образованието, не е само на територията на Народното събрание. Мисля, че трябва да включва повече страни. Една от тях безспорно ще е Светият синод”, каза той.

Министърът увери, че предстои мащабна реформа в образованието, зад която стои смяна на философията. Местната власт и бизнесът трябва да казват от какво имат нужда и да участват в изготвянето на програмите, а не системата и министерството да определят кой и как да се обучава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране