12.08.2016 | 20:11
Поредна лъжа на Борисов: „Авионамс“ се оказа все още частен
Руснаците поканили завода ни да си поднови правата за ремонт на военни самолети

Авиоремонтният завод “Авионамс” е все още частен, а не държавен както обяви тържествено в началото на август премиерът Бойко Борисов. Оказа се, че продажбата на бившия завод “Георги Бенковски” – Пловдив на Държавната консолидационна компания (ДКК) от частен съдебен изпълнител все е още не е факт, защото има жалба от досегашния собственик – “Хедж инвестмънт България”.

“Авионамс” бе обявен за продан от частен съдебен изпълнител, защото акциите на завода са били заложени от собственика им като обезпечение по необслужван заем от КТБ. След търга бе съобщено, че купувач е държавната ДКК, която ще плати 29 млн. лв. Оказва се обаче, че ДКК не е била единствен кандидат. “Хедж Инвестмънт”, свързвана с Цветан Василев, е била готова да плати 40 млн. лева, но съдебният изпълнител не я е допуснал до участие и сега фирмата обжалва в съда резултата от търга, съобщи сайтът “Биволъ”.

Всъщност жалбата може само да забави смяната на собствеността в “Авионамс”, но едва ли ще бъде уважена. Причината е, че жалбоподателят е пропуснал да внесе задатъка за участие и затова частният съдебен изпълнител не го е допуснал до състезанието. На 27 юли, няколко дни преди Борисов да обяви, че заводът е държавен, съдът е обявил, че оставя без разглеждане жалбата на “Хедж Инвестмънт”. В момента тя се гледа на по-горна инстанция.

Преди дни премиерът коментира събитията около завода така: “Не искам да политизирам нищо пред армията. Ще го спестя… Давам за размисъл на гражданите следното: защо през 2008 г. държавният завод “Авионамс”, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите – и натовските, и нашите, и от много други страни, е приватизиран, а 2012 г. е доприватизиран? Този завод е на територията на пистите, тук, до дежурещите изтребители. С вицепремиера Дончев, с министър Ненчев решихме, че той е изключително важен за отбраната и националната сигурност, платихме го и вече е 100% държавен, т. е. на летците и пилотите”, посочи министър-председателят.

“Трябва да си върнем лиценза за ремонт на самолети”, заяви пред Нова тв Борисов по повод на ремонта на българските изтребители в Полша. “Авионамс” (компанията предлага модернизация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предназначение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от типовете Миг, Су и учебните Л39, б. р.) е разположена на стотици декари на самата писта на летище “Граф Игнатиево”. Работеше се това летище да бъде закрито и да започнем да ремонтираме самолетите и МиГ-овете в Полша”, обясни Борисов по Нова тв.

“Едно толкова прагматично решение – да не пращаш самолетите в Полша и да харчиш пари за това и те след това да взимат части от Русия и да ги връщат в Полша и да идват в България да се правят тук. Ние правим всички ремонти, а двигателите се пращат в Русия да се ремонтират, а на българските самолети отиват да се ремонтират в Полша “, каза премиерът. Вчера е дошло писмо от руски държавен консорциум, че “канят ръководството на “Авионамс” да отиде, отново да си върнем лиценза и да се ремонтират и МиГ-овете, и СУ-тата, а и новите самолети, каквито каже военно министерство, когато му дойде времето, в този завод”, съобщи още премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране