25.06.2015 | 19:48
Прастари ангажименти с особена чувствителност
Едни съмнения, едни подозрения на Четин Казак

Радио “Фокус”: САЩ имат намерение да разположат около 250 танка, бронирани автомобили и друго военно оборудване в 7 европейски страни, между които и България. Оборудването ще бъде достатъчно за нуждите на една рота или батальон и ще бъде разположено поне на временна основа в България, Естония, Латвия, Литва, Германия, Полша и Румъния.

Г-н Казак, защо тази новина предизвика истерия, както се изрази външният министър, основателна ли е тревогата?

Четин Казак, ДПС: За съжаление, през последните месеци всяка новина, която е свързана с действия в рамките на НАТО, всяка новина свързана с присъствие или с предислоциране на структури на въоръжение или жива сила на Алианса, или някоя страна членка от алианса в България се посреща с особена чувствителност. Наистина понякога с доста прекомерни реакции и явно продиктувани от сложната обстановка от една страна в Украйна, от друга страна, разбира се, събитията в Близкия Изток, войната, която се води срещу Ислямска Държава. Така че явно трябва да свикнем с това, че оттук нататък или поне докато не се успокоят геополитическите конфликти, ще трябва много внимателно и с предварително ясна разгласа и разясняване на ситуацията да се информира обществеността за подобни действия, за да се избегнат в бъдеще подобни тревоги и опасения.

РФ: Президентът днес напомни, че споразумението за разполагане на американска военна техника у нас е от 2006-та година и е изпълнявано многократно. Сложната обстановка, за която говорите, ли е повод за тази тревога?

ЧК: Именно. Не е тайна за никого, че България е член на НАТО от 2004 г., че в рамките на този алианс всяка държава поема определени ангажименти за гарантиране на взаимната безопасност и сигурност на всички страни членки на алианса, за участие в съвместни операции, за участие в учения на жива сила и бойна техника. Така че от тази гледна точка неща, които в предишни години абсолютно никакъв интерес не са предизвиквали и които са се приемали съвсем равнодушно от обществеността, явно сега, както казахме, с оглед на усложнената обстановка напрежението между Запада и Русия предизвиква подчертани силни реакции и в българското общество. Явно и в конкретният случай се касае за подобен род ангажименти, които са договорени много преди днешните събития. Ангажименти, които са утвърдени и на последната среща на върха на алианса в Уелс миналата година, а и по принцип в рамките на договореностите на самия алианс, подобен род учение е нещо, което е утвърдено като практика.

РФ: Министърът на отбраната коментира темата, като каза, че разговорите по предложението предстоят, уточняват се детайлите. Може ли в тези разговори страната ни да получи гаранция, че учението няма да бъде последвано от военни действия от наша територия?

ЧК: Категорично. Аз мисля, че подобни гаранции трябва да има и дори подобен въпрос не би трябвало да се поставя!! Ученията са си учения. Те имат за цел именно да повишат бойната готовност на силите на страните членки на НАТО, които участват в учението, за да се подготвят за евентуални бъдещи предизвикателства. В никакъв случай не трябва да има ни най-малък намек за участие в ефективни бойни действия. Така че просто трябва да се разяснят детайлите пред обществото, за да се разсеят тези съмнения и опасения, която явно са възникнали сега.

РФ: Има ли и политическа спекулация със страховете и притесненията на хората?

ЧК: Безспорно би могло да се подозира, че има и подобни подбуди, знаете че темата е изключително чувствителна, обществото е изключително чувствително, особено напоследък. Има разделение в българското общество, това не е тайна за никого, по отношение на мерките, които се приемат спрямо Русия. Съвсем естествено е това разделение в обществото да се използва от определени политически сили за печелене на допълнителни дивиденти сред онази част от обществото, която явно е чувствителна на този вид тематика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране