10.09.2016 | 16:01
Правителството издига Кристалина за ООН, Меркел искала да се отърве от нея в Брюксел
Номинацията ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета във вторник

Българското правителство официално ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Това ще стане на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник сутринта. Според нашия източник фактът, че кабинетът издига втори кандидат за поста не е прецедент. Случвало се е и друг път държави да подменят номинацията си, когато се вижда, че първият им избор не получава достатъчна подкрепа в ООН.

Информацията за официалната номинация на Георгиева идва часове, след като вчера Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия “Ал-Арабия” към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация.

Снощи премиерът Бойко Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева.

В следващ туит вчера Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде издигната от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20.

Причината за скандалния развой на събитията е желанието на Ангела Меркел представител на Германия да поеме поста й в Европейската комисия.

1 коментар

  1. Колев каза:

    Не е ли време, тази вече на години леля да се прибира в България!? Натрупа стотиците хиляди евра, използвайки държавата ни като пратеник тук и там.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране