20.01.2019 | 17:18
Правителството пада, ако ДПС реши
Решението на НС за изтребителите е показало какъв е форматът на управляващата коалиция в момента

Ако ДПС спре да подкрепя ГЕРБ, правителството ще падне, прогнозира депутатът Христо Проданов пред БНР. По думите му решението на НС за изтребителите е показало какъв е форматът на управляващата коалиция в момента. Не за първи път групата на ДПС подкрепя управляващото мнозинство, коментира зам.-председателят на групата на социалистите в парламента.

Според него с всяко свое действие управляващата коалиция причинява вреда на държавността в страната. Решението за F16 беше взето под външен натиск. Това поставя под въпрос суверенитета на държавата, категоричен бе Проданов.

Водени от мантрата, че държавата е лош собственик, допуснахме в България всичко да се превърне в разруха. БСП казва, че държавата може да е добър стопанин с добър мениджмънт, убеден е депутатът. По думите му летище „София“ може да носи още по-сериозни печалби, ако има добър мениджмънт. Проданов припомни, че социалистите изпратиха сигнал до Европейската комисия за необосновано държавно подпомагане на концесионера на летището.

Левицата е информирала премиера Бойко Борисов за писмото до Брюксел и настоява да се спре концесията до произнасянето на ЕК. Според него държавата има достатъчно лостове да оздрави българските железници и да не се налага парите от концесията на летището да се дават на БДЖ.

Искаме прозрачност в изразходването на средствата за строителството на АМ „Хемус“ и сме против между Коледа и Нова година Министерският съвет да разпределя средства от бюджета, каза още социалистът. Коментарът му бе по повод решението на правителството да даде на „Автомагистрали“ строителството на аутобана. Той допълни, че левицата е внесла в АПИ искане, да бъде предоставен договорът между АПИ и държавната компания „Автомагистрали“.

Освен това, социалистите искат от строителното министерство всички рамкови договори и споразумения между държавната компания и частни фирми. В публичното пространство вече има твърдения, че са плащани авансови средства на частни строителни компании във връзка със строителството на АМ „Хемус“, поясни Проданов. Той уточни, че държавната компания не е строила досега магистрали. Според народният представител в изграждането на аутобани отиват едва половината от предвидените пари, защото 20% са за изпълнителя, а другите се връщат към властта. Ние настояваме за създаване на държавно предприятие, а не за държавно търговско дружество. Първото не е задължително да реализира печалба. То разходва обществени средства за строителни обекти, като парите се дават за труд и материали. В този случай има полезно за обществото предприятие, категоричен бе Проданов.

Социалиалистът изтъкна, че на Националния съвет на БСП е приета „Визия за Европа“, което е рамката на левицата за предизборната кампания за евроизборите. „През следващата седмица Конгресът ще я гласува. Листите са следващ въпрос, уточни народният представител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране