09.02.2018 | 20:54
Правителството се разграничи от нападките на НФСБ срещу Ска Келер
"Зелените": Това е най-големият гаф на кабинета "Борисов" 3

От пресслужбата на Министерския съвет беше разпространена официална позиция на правителство, в която се разграничиха от думите на НФСБ. „Позицията на НФСБ относно евродепутата Ска Келер не е позиция на българското правителство. Правителството на Република България винаги е отворено към критики и зачита правото на свободно изразяване на лично мнение в рамките на закона“, пише в съобщението.

Съпредседателката на групата на „зелените“ в Европарламента Ска Келер си навлече гнева на управляващите заради критиките си за корупцията в България и участието си в екопротестите в защита на Пирин. Вицепремиерът Валери Симеонов разпрати вчера до български и чужди официални институции и медии протест от името на ръководството на партия „Национален фронт за спасение на България“ под заглавие „Да намажем ските на Ска Келер“.

В писмото, адресирано до българското външно министерство, Европарламента, германското правителство и до германската коалиция „Алианс 90/Зелената партия“, се използват множество обидни квалификации и се настоява за експулсиране на евродепутата с камионетка до Капъкуле.

Това е най-големият гаф на кабинета „Борисов 3“, коментираха от ПП „Зелените“. Днес управляващият коалиционен партньор „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) разпространи декларация, в която настоява за експулсиране на председателя на групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент г-жа Ска Келер. Позицията беше подписана от лидера на партията и вицепремиер на Република България Валери Симеонов. Атаката дойде, след като Келер се присъедини към протестиращите за опазването на Пирин и изнесе реч срещу застрояването на националния парк, който е включен в защитените територии на НАТУРА 2000.

По този повод Ска Келер коментира: „Тези думи са шокиращи и неподходящи за един вицепремиер. Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала нищо подобно, нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му. При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа“.

В отговор на декларацията на НФСБ съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов заяви: ”Позицията по адрес на Ска Келер от коалиционния партньор в правителството на България, подписана лично и от вицепремиера Валери Симеонов, е най-големият дипломатически гаф на кабинета „Борисов“ 3. Грубият език, клеветите и неадекватното искане за експулсиране по адрес на съпредседателя на групата на „Зелените“ и член на Председателския съвет на Европейския парламент е опозоряващо България пред нашите партньори в Европейския съюз. То е равносилно на призив за излизане на страната ни от Евросъюза във време, в което председателстваме Съвета на ЕС. В този момент има само един логичен ход от страна на правителството по отношение на подписалия скандалната позиция и ако той не бъде направен, гражданското недоволство ще нарасне до по-сериозни размери”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране