12.12.2018 | 19:16
Правната комисия одобри вечната гражданска конфискация
Предложенията бяха внесени от Данаил Кирилов

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри промените в антикорупционния закон. Предложенията бяха внесени от председателя на комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, след като Върховния касационен съди излезе с тълкувателно решение, според което прекратяването на наказателното производство, обвинението по което е станало повод за проверка на имуществото, е абсолютна пречка да се води дело за конфискация.

Точния текст на внесената от Кирилов поправка гласи: “Неспазването на срока за извършване на проверка по чл. 112, ал. 1 не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете по ал. 1 и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобитото имущество”.

Очакванията са промените да бъдат гласувани в пленарна зала идния петък – 14 декември. Ако бъдат одобрени, те ще влизат в сила със задна дата – от 23 януари 2018 г., когато започна да действа новият антикорупционен закон.

“Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени”, е записал в мотивите към предложението си Данаил Кирилов.

При дебатите в правната комисия текстовете срещнаха подкрепата на комисията “Антикорупция” на Пламен Георгиев, правосъдното министерство и прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране