06.03.2019 | 0:01
Правната комисия отхвърли ветото на ИК
Схемата вероятно ще се повтори и днес при гласуването в пленарната зала на парламента

Очаквано парламентарната правна комисия отхвърли вчера мотивите на президента срещу спорните промени в Изборния кодекс, наложени от ГЕРБ и подкрепени от ДПС. Без нито един глас “въздържал се” или “против”, в отсъствието на представителите от БСП, ветото не мина. От изявленията на управляващото мнозинство стана ясно, че схемата вероятно ще се повтори и днес при гласуването в пленарната зала на парламента.

Малко по-рано от БСП направиха заявка да преразгледат решението си за напускане на парламента, ако президентското вето пробие ината на мнозинството и мине в зала. Решението за подобен ход отново ще вземе Националният съвет на БСП, но лидерът на партията Корнелия Нинова обяви готовност да свика членовете за дебат, ако ветото бъде подкрепено в пленарната зала.

Нинова подчерта, че условията за връщането на депутатите от левицата остават същите. БСП продължава да се противопоставя на вземането на решения в изборните комисии да става с обикновено мнозинство, което “бетонира” една партия да определя всичко. Машинното гласуване и изчистването на “мъртвите души” от изборните списъци също са част от изискванията на БСП. “Ако в правната комисия и след това в зала управляващите приемат ветото, т.е. приемат тези наши аргументи, ще свикам Националния съвет и ще преразгледаме становището ни да не се влиза в парламента. Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания, въпросът за връщане не стои на дневен ред”, категорична бе Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране