10.01.2017 | 22:48
Правната комисия отказа да се занимава с референдума
Проектът вече е включен и в седмичната програма на НС като точка първа и ще бъде дискутиран в пленарната зала

Правната комисия на НС не стигна до обсъждане на проект до парламента за решение за референдума. За обсъждане на точката гласуваха 6 депутати, докато 11 бяха против. Проектът на решение, внесен от ГЕРБ, предлагаше НС да подкрепи народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Предлага се и въвеждането на задължителното гласуване на изборите и референдумите. Освен това се искаше и подкрепа годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на партии и коалиции, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. Като четвърта точка, която предизвика недоволството на членове от комисията, се предлагаше до края на 15 декември 2016 г. правната комисия да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроекти, касаещи решенията по трите точки в Изборния кодекс.

По време на предварителното обсъждане на точката, още преди дневния ред да бъде гласуван от комисията, Четин Казак от ДПС призова проектът на решение да отпадне, тъй като според него е закъснял, защото е внесен още на 14 ноември 2016 г. „Нека да оставим подобен проект да бъде разглеждан от следващото НС, което ще има достатъчно дълъг живот и представителна политическа легитимност, за да се занимае с този въпрос“, призова Казак. Явор Нотев от „Атака“ подкрепи позицията му, като изтъкна, че текстът съдържа  грешка с неразбираемо послание.

Филип Попов и Михаил Миков от БСП също бяха за отпадането на предложението. Според Миков няма практическа необходимост от приемане на подобен проект на решение, а Попов подчерта, че такова решение няма да доведе до никакви правни последици.

Председателят на правната комисия Даниел Кирилов от ГЕРБ обаче подчерта, че проектът вече е включен и в седмичната програма на НС като точка първа и ще бъде дискутиран в пленарната зала. Той пресметна, че най-краткото време за обсъждане на промяна на Изборния кодекс са 4 пленарни седмици. От ГЕРБ апелираха проектът да бъде обсъден в пленарната зала, подчерта Кирилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране