06.03.2019 | 10:58
Предателят: Дръжте предателя
Кой закопа проекта "Южен поток" за 60 милиарда куб. м газ на година, а сега се е хванал за някакви си 15-16 млрд. - "да запази поне каквото има"? 

“Ако има национални предатели, това са тия, които искат инвестициите от 6 млрд. да са в земята или да ги нарежем на скрап”… Не падайте!  Това са думи не на друг, а на Бойко Борисов с днешна дата. На същия Борисов, който хитро и нагло използва срещата с руския си колега Дмитрий Медведев, за да защити поредното си извъртане – за необходимостта от ново отклонение на “Турски поток” към България.

Чакай малко, Борисов!

Нима това не е самопризнание за същото, в което обвиняваш критиците си? Или си мислиш, че хората страдат от амнезия и не помнят? Кой закопа проекта “Южен поток” за 60 милиарда куб. м газ на година, а сега се е хванал за някакви си 15-16 млрд. – “да запази поне каквото има”?

Ресто, Борисов! Няма по-голямо предателство от това да обслужиш чуждия интерес и да лишиш държавата си от пропуснати ползи за стотици милиони! Кой трябва да носи отговорност за тях? И кой е предателят?

За “Белене” – същата песен. Защитавал бил българския интерес. “След решението на арбитража в Париж България си има два реактора за 1,2 млрд., а цялата инвестиция в “Белене” е 3 млрд. Да ги хвърлим в Дунава ли?”, пита днес Борисов.

И според него “след 10-12 г. може да внасяме ток, ако не построим АЕЦ “Белене”. Хлъц! Да припомним ли казаното преди 7 години – септември 2012-а: “Възложил съм на службите и на колегите в парламента – да се провери колко са сериозни намеренията на заявилите инвеститорски интерес към АЕЦ “Белене”. “Белене” е гьол, оборудването е върнато… държавата няма да поема ангажимент за изкупуване на тока от частната централа, а за българските граждани има “достатъчно ток”.

И още един показателен цитат от Борисов пред американския бизнес на дискусията “Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси”, организирана от Американската търговска камара. Датата е 12 октомври 2015 г.: “Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря… СПРЕЛИ СМЕ ТРИ ГОЛЕМИ РУСКИ ПРОЕКТА. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?” Край на цитата.

Та кога Борисов казва истината?

Кога защитава “националния интерес”?

И кога излиза и влиза в ролята на “предател”?

Не изпитва ли поне малко срам, след като не проявява дори капка уважение към сънародниците си и за какви ни смята?

За какви ни смята и Теменужка Петкова, която, преди да бъде възнаградена за министър, още като експерт в АДФИ защити един одит, според който “Белене” не бил финансово изгоден проект. А днес говори как технологията за изграждане на реактора била най-съвременната и най-надеждната!

Има обаче известна на всички максима – Москва не вярва на сълзи. И ако веднъж е излъгана, сега иска твърди гаранции от Брюксел, че властта в България няма отново да я хързулне – сервилно наведена, практически доказала се. Унизително, но безпощадно вярно! А вторият шанс си е парекселанс руско великодушие, въпреки че към днешна дата “Газпром” е категоричен – не планира участие в Бойковия хъб. Но каквото сме си постлали, на такова и ще легнем. Питайте Цветанов и Помпео.

Валентин Георгиев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране