18.12.2016 | 0:01
Преди „Борисов 3“ се очертава кабинет „Пеевски 2“
Ако достъпът до публични ресурси секне дори и за месец, а информацията, примерно за разграбването на КТБ стане публична, моделът КОЙ приключва

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви в събота по „Нова телевизия“, че няма вариант Бойко Борисов да е премиер на правителство, което не е с мандата на ГЕРБ. Както е известно, ГЕРБ вече върна получения първи мандат и няма как да му бъде връчен повторно. Затова финансовият министър заключи, че вероятността за нов кабинет не е голяма, а Борисов ще е премиер след избори.

Преди два дни премиерът в оставка обаче обяви от Брюксел, че би променил позицията си за съставяне на правителство в този парламент, единствено за да може да се смени изборното законодателство, както са поискали избирателите на референдума. В петък веднага последваха консултации, а в медии удобно се промъкваха догадки и спекулации за европейски натиск Борисов да остане на власт. Изявлението на Горанов днес подсили съмненията, че всъщност се върви към уж експертно правителство тип „Беров“, при което всички свободно крадат, а никой не носи политическа отговорност

Няколко часа след коментарите на финасовия министър, самият Борисов потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи правителство с мандата на Реформаторите, но няма да бъде премиер и няма да дава министри. „Казали сме единствено, че сме длъжни да им отговорим с ангажимента от коалиционното споразумение. Това значи, че премиерът, министрите и отговорността е тяхна“, заяви той пред „Дарик радио“.

Между изказванията на двамата, икономическият министър в оставка и лидер на СДС (партията от Реформаторския блок, която най-силно се е ангажирала третият мандат да бъде изпълнен) Божидар Лукарски обяви, че се надява да има ново правителство преди Коледа, но той продължава да настоява то да повтаря състава на кабинета „Борисов 2“.

Лесно е да предположим, че в евентуален кабинет вероятно ще останат поне част от министрите на Реформаторите. Това беше допуснато и от Горанов, който между другото спомена, че в петък на дълга среща при Борисов са решавали какво точно да правят. А пред публиката всички вкупом си подават удобната топка, че са готови на компромиси за подкрепа на правителство само и само да се изпълни „волята на народа“ (по Слави Трифонов) предсрочните избори да се проведат по нови правила, които да отразят резултатите от референдума за мажоритарното гласуване.

И новоизбраният президент Румен Радев също. И той иска възможно най-скорошни избори, но по нов избирателен закон, заради референдума. „Изборите трябва да се проведат възможно по-бързо и по нов изборен закон. Въпросът е дали ще успее парламентът в рамките на оставащото време да подготви и приеме този нов закон, при това той трябва да е добър, за да не заложи мини за бъдещето“, коментира днес в интервю Радев.

В потенциалната бъдеща управляваща коалиция – ГЕРБ, патриоти и реформатори обаче няма консенсус точно за основната цел на евентуалното правителство – промяна на избирателната система. Патриотичния фронт е твърдо против, ГЕРБ е твърдо за (въпреки че уж не подкрепя, но заради „народа“), а Реформаторите са с колеблива и както е обичайно за тях неизяснена все още позиция, но и численост – на колко депутатски гласа от групата им може да се разчита. И точно тук логически се къса нишката. Защо трябва да се прави правителство, което уж трябва да промени избирателната система, а всъщност няма мнозинство за това. И още, ако референдумът беше толкова ключов, защо ГЕРБ върна мандата толкова бързо?

След „Борисов 1“ дойде правителството на Пламен Орешарски, което спокойно може да бъде определено като

„Пеевски 1“, заради тоталната корупционна доминация на Делян Пеевски и ДПС в него

От своя страна то беше наследено от „Борисов 2“. В преходния период ГЕРБ успя доста умело да симулира политическа алтернатива и промяна, като в същото време не промени нищо в корупционния модел, завладял държавата. Не се промени схемата с обществените поръчки и консумацията на еврофондове, а вторичното ограбване на активите на КТБ от фирми близки до Пеевски и властта продължи с пълна сила.

В този смисъл правителство тип „Беров“ или „Пеевски 2“ изглежда логично продължение, за да може след него отново на бял кон да дойде „Борисов 3“ и приемствеността да се запази.

Ключовото в сегашния корупционен модел е непрекъсваемостта

Ако достъпът до публични ресурси секне дори и за месец, а информацията, примерно за разграбването на КТБ стане публична, моделът приключва. Затова е тази суетня, не заради референдума. За пръв път от 2007г. непрекъсваемостта е поставена на карта и след служебен кабинет. По вероятно е ДПС и ГЕРБ да не контролират достатъчно партии от следващо парламентарно мнозинство.

Затова преходно правителство, което гарантира неприкосновеност на модела, е удобно и за укрепване на позициите. А в петък ДПС каза, че няма да подкрепи нов кабинет, но пък ще гласува „за“ нужните промени за „мажоритарни депутати“. Останалото е въпрос на още малко публични политически пазърлъци и драми (в ролите в събота виждаме Патриточния фронт и ВМРО), а правителство както е ясно може да бъде избрано и с гласовете на 62-ма депутати. До връщането на мандата остават два дни. Достатъчно време, според Владислав Горанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране