18.07.2023 | 16:05
Преводът на испанските документи по “Барселонагейт” е отнел година!
Дълго време делото за пране на пари е държано "на трупчета" без по него да се извършват действия по разследването

Проверка на Върховна касационна прокуратура, разпоредена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, е констатирала сериозни нарушения на наблюдаващия прокурор по делото “Барселонагейт” Стефан Христов, съобщиха от държавното обвинение. Едно от най-фрапантните нарушения е забавянето на превода на документите от испанската прокуратура, което е отнело цяла година, гласи съобщение на прокуратурата.

Установено е, че дълго време делото за пране на пари е държано “на трупчета” без по него да се извършват действия по разследването. “През първите осем месеца от образуването на досъдебното производство са проведени единствено 4 разпита на свидетели, като в един от случаите протоколът е изготвен в нарушение на НПК, изискани са еднократно документи и е възложен превод на постъпили материали. Назначена е финансово-счетоводна експертиза, въпреки липсата наприобщени по делото счетоводни документи и разкрита данъчна и банкова тайна. Поради това и вещите лица не са могли да изготвят заключение по назначената експертиза”, пише в доклада от проверката.

Големи забавяния на разследването се констатират и при възлагането на преводи. Особено фрапиращо е допуснатото забавяне при възлагането на превод на получени на 07 юли 2022 г. от Испания документи. След цели пет месеца започва изпращането на документите за превод като това става на етапи и с 10 броя отделни прокурорски постановления. Като краен резултат преводът на документите от Испания е бил готов в цялост близо една година по-късно.

За сметка на допуснатото забавяне, след 15 май 2023 г., в рамките на само месец и половина са разпитани 17 свидетели, назначени са две компютърно-технически експертизи, извършени са претърсвания и изземвания, отправени са искания за разкриване на банкова, данъчна, осигурителна информация, както и е отправено предложение за снемане на имунитет на народен представител. Крайният извод, който проверяващият екип прави, е, че по делото от страна на наблюдаващия прокурор е допусната неритмичност в извършването на действия по разследването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране