29.06.2022 | 11:08
Радев: Дано Петков е обмислил мащабите и последствията от изгонването на руските дипломати
Румен Радев доста многозначително отказва да назове премиера Кирил Петков по име

Президентът Румен Радев отказа да обсъжда подробно изгонването на седемдесет руски дипломати, обявено от премиера Кирил Петков, но изрази надежда, че “министър-председателят в оставка е обмислил добре мащабите и последствията”.

Радев бе лаконичен по тази и други теми при пристигането си на срещата на върха на НАТО в Мадрид, където ще участва в разговор на лидерите от алианса.

Вчера България обяви безпрецедентната експулсия, за която по неофициални данни се смята, че се равнява на почти половината руски дипломатически служители в България.

“Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението на базата на солидна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия”, заяви държавният глава, без да споменава името на Петков.

Радев припомни, че срещата се провежда при “радикално променена среда за сигурност заради руската агресия в Украйна и засилена стратегическа конкуренция”.

По-широко коментира темата проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента: “Трябва да се обясни публично как е взето решението за изгонването на 70-те с служители на руското посолство, с каква процедура и кой”, заяви агент Майстора тази сутрин в ефира на “Нова телевизия”.

Маринов заяви, че не знае дали президентът Румен Радев е бил информиран предварително за това, че служителите на посолството ще трябва да напуснат страната, и не знае каква е била ролята на Министерството на външните работи в процеса на взимането на това решение.

Помолен да коментира размяната на критики между президента Румен Радев и “Продължаваме промяната”, Маринов заяви: “Очевидно е, че те се разминаха от гледна точка на основните стандарти за това как се управлява държавата”, и напомни, че официално президентът не е свалил доверието си от правителството “Петков”.

2 коментара

  1. anonimen каза:

    Тоя е луд за връзване а и министър го беха сложили докаде сме я докарали политици в тая държана нямали или само ибрикчии лижещи г,зовете на Господарите си Зле сме с такива измислени ,доведени,герои.

  2. Анонимен каза:

    Ноя е луд за връзване а и министър го беха сложили докаде сме я докарали политици в тая държана нямали или само ибрикчии рижещи г,зовете на Господарите си Зре сме с такива измислени ,доведени,герои.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране