05.04.2016 | 19:34
Президентът свиква КСНС за хакването на сайта му
Плевнелиев забрави за демографската криза

Президентът Росен Плевнелиев се отметна от обещанието си да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради демографската криза.

Това поискаха от БСП по време на консултациите в президентството преди месец. Тогава Плевнелиев прегърна идеята, а в обръщението си пред депутатите в парламента на 18 март обяви, че ще свика КСНС за демографската криза и киберсигурността.

Три седмици по-късно обаче Плевнелиев забрави за демографията и не устоя на изкушението да посвети на хакването на сайта му цяло заседание със спецслужбите, премиера, силовите министри и лидерите на партии.

Президентът неведнъж досега се ожалваше за хакерските атаки в деня на местния вот. Събиране на КСНС е планирано за следващата седмица по въпроса за киберсигурността, съобщи в Министерския съвет вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Тя пък взе предята на президента и се похвали от негово име, въпреки че той е инициаторът и домакин на събитието.

Новината за КСНС, което трябва да подсигури като непробиваем сайта на президента, със сигурност е изненадала неприятно АБВ и Патриотите, които пък са партньори на ГЕРБ в управлението. И двете партии побързаха да обсъждат темата и мерки по въпроса за ограничаването на демографската катастрофа на дискусия миналата седмица в парламента. И едничката им цел беше да влязат подготвени на КСНС. Плевнелиев обаче ги остави с пръст в уста.

Темата на сбирката при него на „Дондуков“2 е супер второстепенна на фона на отказа му през миналата година да свиква заседание заради бежанската криза, когато започнаха първите по-мащабни мигрантски вълни.

Тогава Плевнелиев се оправдаваше, че въпросът веднъж вече бил обсъден през 2013 г., мерките били набелязани и нямало какво повече да се добави.

Само че „киберсигурността“ предполага бизнес интереси, пред които правенето на повече българчета бледнее като гол идеализъм.

Трябва да имаме национална система за киберзащита поиска преди месец Плевнелиев в парламента, а ние, кой знае защо, за един Техпарк се сещаме.

Такъв намек прави в гневния си коментар във Фейсбук и анализаторът Борислав Цеков от Института за модерна политика.

„Г-н Плевнелиев решил да свиква Консултативен съвет по национална сигурност по… въпросите на киберсигурността. Нямаше да е лошо, ако преди това беше свикал КСНС за мигрантско-бежанската криза или за формиране на единна държавна политика по войната в Сирия, за Украйна и пр. Но той не си мръдна пръста.

Сега се загрижил, бедният, за киберсигурността. И знаете ли защо? Ами става въпрос, както си говорят политическите „копелета“, за „едни кинти“. Ще се опитат да ни пробутат нови десетки и стотици милиони държавни харчове, които да бъдат усвоени от обръчите от фирми на Прокопиев и компания,

към които принадлежи и самият Плевнелиев. Въобще, когато видите тези да казват нещо, винаги се питайте не „шерше ла фам“, а „къде са парите“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране