18.05.2016 | 15:34
Президентското вето падна, за да живее мнозинството
27 народни представители гласуваха "против", а трима се въздържаха

Условието на Патриотичния фронт да бъде отхвърлено ветото на президента върху ограничителните текстове за гласуването на българите в чужбина бе изпълнено. Това стана в сряда с гласовете на ГЕРБ, ПФ, управляващото крило на Реформаторския блок, БДЦ и „Атака“. Така тройната управляваща коалиция е спасена, тъй като патриотите бяха заплашили, че ще напуснат, както направи АБВ преди седмица.

Вотът, предшестван от серия кризисни разговори, бе разглеждан като тест за потенциала на новото динамично мнозинство в парламента след оттеглянето на АБВ.  БСП предварително обявиха, че няма да участват в гласуването, същото направиха и напусналите правителството депутати от АБВ. Това обаче нямаше значение за крайния резултат, защото по Конституция, за да бъде отхвърлено ветото на президента са необходими минимум 121 гласа (половината плюс 1 от всички народни представители), независимо от това колко депутати са участвали в гласуването.

„За” преодоляването на президентското и в подкрепа на текстовете от закона гласуваха общо 135 депутати: 80 от ГЕРБ, 12 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от Българския демократичен център, 11 от „Атака” и 1 независим.

27 народни представители гласуваха „против“, а трима се въздържаха.

Трима от РБ подкрепиха ветото като гласуваха срещу промените в закона и трима се въздържаха. 18 народни представители от ДПС гласуваха „за” ветото, а БСП и АБВ не участваха в гласуването.

С окончателното приемане на промените, в населените места на държави членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление. Промените предвиждат още, с решение на ЦИК, по предложение на МВнР да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели подали заявление, в което са заявили желанието си да гласуват.

Предстои трите формации от мнозинството да инициират нови законодателни предложения, с които ревизират същите текстове, на които президентът наложи вето. За българите, живеещи на територията на ЕС, ще важат старите правила от кодекса „Манолова“. Предстои да се види какъв ще е компромисът за тавана на броя на секциите в страните извън ЕС, сред които Турция.

В мотивите си, с които върна текстове от Изборния кодекс, Росен Плевнелиев посочва, че ограниченията трябва да са обществено необходими и пропорционални. Премените предизвикаха и недоволството на сънародниците ни зад граница, а техни представители проведоха редица срещи с политическите сили, представени в парламента.

Преди Великден по предложение на Патриотичния фронт парламентът реши в страните от ЕС, където няма посолство или консулство, да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това. В страните извън Европейския съюз ще може да се открива само една секция и само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическа мисия на България, като пак се изискват поне 100 заявления.

Становището на правната комисия, прието във вторник, беше Народното събрание да не приеме повторно промените в ИК и да проведе ново обсъждане на оспорените от държавния глава разпоредби. Комисията обаче остави отворени врата за политическо решение по въпроса за ветото, след като ПФ заплаши да напусне управлението, ако то бъде прието.

След това на специална среща представители на ГЕРБ, ПФ и управляващото крило на Реформаторския блок, ГЕРБ са поставили само едно искане – трите партии да имат обща позиция и да демонстрират единство, поради което ПФ и РБ да постигнат някакво общо решение до сряда сутринта, което впоследствие ГЕРБ ще приеме, каквото и да е то.

В сряда сутринта патриотите обявиха, че групата им е взела единодушно решение да оттегли подкрепата си за управлението, ако не бъде отхвърлено президентското вето.

В протокола от заседанието на групата от снощи решението е било взето единодушно – с 16 гласа, според документа, предоставен днес на медиите в Народното събрание. В него пише, че по предложение на председателя на групата Валери Симеонов депутатите от ПФ са се обединили да оттеглят подкрепата си за управляващата коалиция и за правителството, ако ветото не бъде преодоляно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране